A Hamász közölte, mit kér a túszokért cserébe

HírKlikk 2023. október 29. 06:30 2023. okt. 29. 06:30

A háború eddigi legintenzívebb légitámadása után több ponton is behatoltak az izraeli tankok Gázába, ahol most a kommunikáció is megbénult, se internet, se mobiltelefon. A Hamász egy nap után bejelentette, hogy kicserélné a túszokat.

A Hamász terrorszervezet fegyveres szárnya, az Ezzedin al-Kasszám Brigádok szóvivője közölte szombaton este, hogy ha Izrael elengedi az összes palesztin rabot, akit csak fogva tart a börtöneiben, akkor elengedik az összes túszt, akit elhurcoltak Izraelből október 7-én – írja az Euronews.

Abu Obeida hozzátette, hogy ha Izrael egyszerre akarja lebonyolítani ezt a cserét, a Hamász készen áll erre. De nekik az is megfelel, ha több körben valósul meg.

Izrael tudomása szerint 229 túszt tart fogva a Hamász. Eddig négy túszt engedtek el „humanitárius okokkal" magyarázva, és azt állították, hogy nem kértek értük cserébe semmit.

Az Egyesült Arab Emirátusok az ENSZ BT összehívását kéri

A Biztonsági Tanács már vasárnap összeülhet, és a Reuters hírügynökség tudomása szerint az Egyesült Arab Emirátusok azt is kérte, hogy az ülésen számoljon be az ENSZ segélyezésért felelős főtitkár-helyettese, Martin Griffiths és Philippe Lazzarini is, aki a palesztin menekülteket segélyező ENSZ-ügynökséget vezeti.

Péntek éjjel nem csak légitámadás volt Gázában

A háború eddigi legintenzívebb légitámadását indította el Izrael a Gázai övezet ellen péntek éjszaka. A műveletben nagyjából 100 repülőgép vett részt, és a Hamász terrorszervezet több mint 150 földalatti létesítményére mértek csapást. 

Eközben a földön is támadásokat indított Izrael, palesztin források szerint a páncélozott járművekkel támogatott gyalogsági egységek az övezet legalább három különböző pontján bukkantak fel.

Szombat délelőtt az izraeli hadsereg is bemutatott egy felvételt a Gázában mozgó szárazföldi csapatairól. Ez az első hivatalos bizonyíték arról, hogy az elmúlt napok rajtaütéseit követően, Izrael ezúttal tényleg egy nagyobb volumenű támadást hajt végre a Hamász állásai ellen.

Izrael állítása szerint megölte a Hamász légi hadviselési szakértőjét

Izrael szombaton azt állította, hogy megölte a Hamász terrorszervezet légi műveletekért felelős emberét, akit egyúttal az izraeli települések elleni október 7-i terrortámadások egyik kitervelőjének tart.

Aszem Abu Rakaba „irányította azokat a terroristákat, akik siklóernyőn szivárogtak be Izraelbe, és ő volt a felelős az Izraeli Védelmi Erők (IDF) hadállásai elleni dróntámadásokért is" – írta a hadsereg a Telegramon. A hadsereg egy videót tett közzé, amelyen egy épület felrobbanása látható a levegőből.

Összecsapások a légitámadások után

A Hamász fegyveres ága, az Izzedín el-Kasszám Brigádok szerint összecsapások voltak Beit-Hanún városban északkeleten és az el-Bureidzs menekülttáborban a keskeny övezet közepén. Ezt az információt egyelőre nem lehetett független forrásból ellenőrizni – jegyezte meg a dpa hírügynökség.

A Hamász terrorszervezet azt közölte, hogy felvették a küzdelmet az izraeli erőkkel. Szombat délelőtt még a Gáza határához közel fekvő izraeli településekről is jól lehetett hallani a géppuskaropogást, látni a tankok torkolattüzét, a harcok valószínűleg folyamatosan zajlak.

A Gázai övezetben több száz épület teljesen megsemmisült

Több száz épület „teljesen megsemmisült" a Gázai övezetben az éjszakai izraeli bombázásokban – közölte szombaton a palesztin polgári védelem.

„Épületek és házak százai semmisültek meg teljesen, és több ezer további otthon is megrongálódott" – mondta Mahmúd Basszal, a Hamász iszlamista szervezet ellenőrzése alatt álló terület polgári védelmi szóvivője az AFP hírügynökségnek.

Az éjszakai intenzív bombázás után nem lehet ráismerni Gáza városra és az északi kormányzóságokra – tette hozzá. A Gázai övezetben összeomlottak a közszolgáltatások, a humanitárius helyzet egyre aggasztóbb. Az éjjeli támadás óta az internet- és mobilszolgáltatás szinte a teljes területen megszűnt, így alig jutnak ki hírek a térségből.

Az AFP által közölt szemtanúi beszámoló szerint a legsúlyosabb izraeli bombázás az éjszaka két kórház, a gázai al-Sifa és az indonéz adományokból felépült intézmény körüli területekre összpontosult az övezet északi részén.

Néhány órával az éjszakai bombázások megkezdése előtt az izraeli hadsereg azzal vádolta meg a Hamászt, hogy „kórházakból folytat háborút" és „élő pajzsként" használja a lakosságot, amit azonban az iszlamista terrorszervezet kategorikusan tagad.

A Hamász is támad

Eközben a palesztin terroristák továbbra is támadják rakétákkal az övezethez közeli izraeli településeket a hadsereg közlése szerint. Emiatt gyakran megszólalnak a légoltalmi szirénák ezeken a helyeken. Az Izrael déli szegletében fekvő, tengerparti Zikim falura mért támadás elkövetőjeként jelentkezett a Hamász fegyveres szárnya, az Izzedín el-Kasszám Brigádok.

Erdogan: Izrael „azonnal hagyja abba ezt az őrültséget", állítsa le a támadásokat

Recep Tayyip Erdogan török elnök felszólította szombaton Izraelt, hogy állítsa le a Gázai övezet támadását: Izrael „azonnal hagyja abba ezt az őrületet!" – követelte a politikus.

Az államfő az X-en közzétett üzenetében azt írta: „Izrael az éjjel fokozta a Gázai övezet bombázását, amely ismét nők, gyermekek, ártatlan civilek ellen irányult, és még súlyosabbá tette a humanitárius válságot. Izraelnek azonnal fel kell hagynia ezzel az őrültséggel, le kell állítania a támadásait".

Erdogan egyúttal felszólította pártja (Igazság és Fejlődés Pártja/AKP) szombat esti isztambuli nagygyűlésének résztvevőit, hogy adjanak hangot kiállásuknak a palesztin nép mellett az Izrael általi üldöztetéssel szemben.

A török államfő bejelentette, hogy maga is részt vesz ezen a palesztinok melletti nagygyűlésen a régi Atatürk repülőtéren.

Erdogan az elmúlt napokban egyre hevesebben bírálta Izraelt a Gázai övezet elleni támadásai miatt, amelyekkel az övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i kegyetlen, izraeli adatok szerint ezernégyszáz ember halálát okozó támadását torolja meg. Először még önmérsékletre szólította fel a feleket, de a gázai kórházat érő múlt heti rakétacsapás után, amelyet ő Izraelnek tulajdonít, megváltoztatta a hozzáállását, népirtásnak nevezte azt, és az ítéletét azóta sem vizsgálta felül. 

A török elnök nem tekinti terrorszervezetnek a Hamászt, és ezt többször is hangoztatta az elmúlt hetekben. Ugyanakkor a török diplomácia felszólította a Hamász Törökországban tartózkodó politikai vezetőit a terrorszervezet izraeli vérengzése után, hogy hagyják el az országot. 

Az elnök a héten lemondta minden izraeli utazási tervét, és elítélte a Nyugat képtelenségét a gázai háború megállítására.

Moszkva szerint a Gázai övezet elleni izraeli légitámadások sértik a nemzetközi jogot

Oroszország szerint a Gázai övezet elleni légitámadások sértik a nemzetközi jogot, és megvan annak a veszélye, hogy évtizedeken át húzódó katasztrófához vezetnek. Oroszország az azonnali tűzszünetet és a kétállami megoldást támogatja. 

Az orosz külügyminiszter erről a BelTA fehérorosz állami hírügynökségnek adott interjúban beszélt, amelyet szombaton tettek közzé. Szergej Lavrov hangsúlyozta, hogy lehetetlen elpusztítani a Hamász terrorszervezetet – amit Izrael ígért – anélkül, hogy elpusztítanák Gázát a civil lakosainak többségével együtt.

Az orosz és a palesztin vezetés kapcsolata régóta baráti, emlékezetes Mahmoud Abbász 2021-es látogatása Vlagyimir Putyinnál. Ukrajna megtámadása után szűkült azok köre, akik kezet fogtak az orosz elnökkel, ez is adta 2021-ben a szoros viszony megerősítését.

A Kreml most feldühítette Izraelt azzal, hogy Moszkvába hívta a Hamász küldöttségét, ennek ellenére Lavrov szerint Moszkva továbbra is szoros kapcsolatokat ápol Izraellel is.

Kijev és a Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy az általa kifogásolt izraeli gyakorlattal megegyezően, szintén polgári személyekre is támad Ukrajna-szerte. Moszkva állítása szerint nem szándékosan vesz célba civileket, csak katonai célpontokat támad.

Forrás: Euronews