A Hamász Teherán meghosszabbított karja a szunnita világban

HírKlikk 2023. október 31. 17:25 2023. okt. 31. 17:25

The Washington Post szerzője, Max Boot úgy látja, hogy ha Izrael le tudná győzni a Hamászt, az nagy csapás volna Irán számára, amely közvetítők útján próbálja vívni a maga harcát. A Külkapcsolati Tanács elnevezésű washingtoni agytröszt orosz származású vezető munkatársa amerikai és izraeli illetékeseket idéz, akik szerint nincs bizonyíték arra, hogy Teherán közreműködött volna az október 7-i támadásban, de nem kétséges, hogy erkölcsileg felelősség terheli 1400 civil lemészárlásáért, hiszen az iráni vezetés dicsérte a vérontást.

A washingtoni külügy szerint Irán évente 100 millió dollárt ad palesztin terrorcsoportoknak, emellett kiképzi azok katonáit – írta a lap. Hogy ezek után az USA miért nem bombázza egyszerűen Iránt? Egy korábbi amerikai titkosszolgálati illetékes szerint azért nem, mert az elnökök Carter óta igyekeznek elkerülni a hagyományos háborút Teheránnal. Az ugyanis megjósolhatatlan következményekkel járna.

Először is az Irán által irányított szervezetek, a Forradalmi Gárda, vagy a jemeni hutik elzárhatnák a Hormuzi-, illetve a Bab el-Mandeb szorost, az pedig globális energiaválságot eredményezne, mert leállna a térségben a nemzetközi kereskedelem. Nyomós érv az is, hogy Irán 150 ezer rakétát adott át a Hezbollahnak. Márpedig közvetlen amerikai-iráni viszály esetén a szélsőségesek tömegesen lőnék ki ezeket a rakétákat Izraelre.

Ily módon az Iszlám Köztársaság büntetlenül szponzorálhatja a terrorizmust, illetve folytathatja a nukleáris programot. Az amerikaiak azt tudják tenni, hogy feltartóztatják az iráni fegyverszállítmányokat, Izrael pedig csapásokat mér Szíriában iráni katonai raktárakra. Illetve mindkét ország fedett akciókat hajt végre az Iráni Forradalmi Gárda titkos szárnya, a Qud ellen.

Az Egyesült Államok kedvenc eszközét a szankciók jelentik, bár Joe Biden elnök megpróbált enyhíteni azokon, hogy felújítsa a kétoldalú nukleáris megállapodást. Ám úgy néz ki, hogy felsült a kísérlettel, mert Teherán minden eddiginél közelebb jár az atomfegyver előállításához.

Most azonban minden eddiginél szigorúbban kell alkalmazni a megtorló intézkedéseket, hogy a mullahok ne finanszírozhassák a militáns szervezeteket. Ez persze csupán némi akadályt jelent, átütő sikerre nem lehet számítani.

Emellett az Egyesült Államok erősítheti katonai jelenlétét a térségben, hogy elrettentse Iránt egy nagyobb háborútól. De a legjobb az volna, ha Izrael ki tudná kapcsolni a Hamászt, amely Teherán legfőbb meghosszabbított karja a szunnita világban. 

(A Washington Post cikke csak előfizetők számára olvasható.)