A hatalmi harcok a háttérben kezdődnek

Odze György 2021. december 15. 14:45 2021. dec. 15. 14:45

Persze, tudjuk ezt mindnyájan és át is éltük már sokszor, de csak akkor eszmélünk rá, mi, miért és hogyan is történt, amikor utólag elemezzük a jelenségeket.

Most meglepődtünk azon, hogy Áder János közvetlen környezetét „lehallgatják”. Milyen tapintatos kifejezés! Nem arról van szó, hogy valaki figyelgeti őt a Várban vagy a kedvenc horgásztanyáján, hanem módszeres és szervezett megfigyelésről van szó, méghozzá egy „állami méltóság” jogainak megsértéséről, kifejezetten azzal a céllal, hogy bemérjék, mit, mikor és hogyan csinál. Szóval meglepődtünk? Ha igen, akkor nem figyeltünk eléggé a jelekre, amiket csak egymás mellé kell helyeznünk, hogy világosan lássunk.

2010-ben Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy nem kér a Köztársasági Őrezredből, amelyik a magyar politikai vezetők biztonságát őrizte, és egy kormányhatározattal megalakította a Terrorelhárítási Központot, vezetőjének pedig Pintér Sándor útján kinevezte korábbi főtestőrét, Hajdú Jánost. Az akkori alapító rendelet szerint „A működését szeptember elsejével megkezdő TEK az ország egész területére kiterjedő illetékességgel rendelkező költségvetési szervezet, azon kívül, hogy az államfő és a kormányfő személyes védelméért felel, átfogó terrorelhárítási munkát végez majd. A TEK képviseli hazánkat a terrorizmussal kapcsolatos nemzetközi fórumokon. Az új szervezet a nemzetközi kötelezettségek végrehajtása érdekében együttműködik a külügyminiszterrel, koordinálja a kötelezettségvállalásainkból eredő gyakorlati feladatok teljesítését, így a magyarországi elfogó gyakorlatok megszervezését.” Nem kevés. Az alapítók valamiért megfeledkezhettek Kövér Lászlóról, aki szintén „védett személy”, ám az Országgyűlés elnökének nem tűnt fel, és nem tűnt fel a TEK-nek sem, ennek ellenére szorgalmasan védelmezték őt még a Parlament folyosóin is, pedig ott támadástól nem kellett tartania.

2013-ban történt egy fordulat. Kövér megszervezte saját védelmét. Akkoriban úgy véltük, minden bizonnyal csak önállóskodni akar, vagy túl fontosnak véli saját személyét, hiszen akár terrorista célpont is lehetne, esetleg végignézte a „Kijelölt túlélő” című amerikai sorozatot. Hipp-hopp megalakította az Országgyűlési Őrséget, ezzel kilépett a TEK köreiből anélkül, hogy erre valamilyen észszerű vagy politikai magyarázatot adott volna. Vezetőjévé Tóth László Tibort nevezte ki vezérőrnagyi beosztásban, aki az egység megalakulásakor ezt nyilatkozta: „Alapfeladataink közé tartozik az Országgyűlés elnökének, valamint az Országháznak, illetve az Országgyűlés munkatársait kiszolgáló létesítményeknek és az ott dolgozóknak a védelme, a tárgyalási rend fenntartásának biztosítása, melyeken túl a szervezet díszelgési és protokolláris és tűzvédelmi feladatokat is ellát.”

Még ez is logikusnak hangzott volna, lehet, hogy Kövér, akit sokan a Fidesz szellemi atyjának tartanak, elmagyarázta Hajdú Jánosnak, hogy a demokrácia sokrétegű intézmény, a kormány független a parlamenttől, a védelmét pedig ennek megfelelően kell biztosítani, Hajdú pedig, aki korábban amerikai továbbképző tanfolyamokon is részt vett, elfogadta. Legyen így, egy gonddal kevesebb. Aztán ez a csendesen vegetáló Országgyűlési Őrség elkezdett fejlődni. Egészen odáig jutottak, hogy nagyszabású fegyvervásárlásba kezdtek, gázmaszkokat, golyóálló sisakot, viperát, gépkarabélyt és kézi gránátvetőt, mozgásszabadságot korlátozó eszközöket, fémből készített kézi egész- és félbilincseket, műanyagból készített bilincseket, útzárakat, elfogó hálókat is vásároltak. Ilyen nagy veszélyben lenne a magyar demokrácia?

Lehet, hogy ez már a bizalmi válság egyik jele volt? Akkor még felhőtlennek, sőt, barátinak látszott a két vezető kapcsolata, de lehet, hogy Kövér már nem bízott a miniszterelnök bizalmasának számító Hajdúban, esetleg egy másik filmélmény, a „Több, mint testőr” is eszébe juthatott.

Áderről mindnyájan azt gondoltuk, csendes, egyszerű ember, aki csakugyan afféle „kijelölt túlélő”, akinek Schmitt Pál lemondása után valósággal ölébe hullott ez a megbízatás. Ám 2015-ben ő is úgy vélte, hogy nem bízhat a TEK embereiben, és megalakította a Köztársasági Elnöki Őrség elnevezésű szervezetet. Különösebb jelentőséget ennek az átlagemberek, sőt, még a figyelmes politikai elemzők sem tulajdonítottak. Ám legyen, gondolhattuk mindnyájan. Kiderült azonban, hogy Áder már felmérte a veszélyt: Orbán – hiszen nem lehet kérdéses, hogy a lehallgatást ő rendelte el – őt is az ellenőrzése alá akarja vonni.

A legutóbbi fejlemények azt mutatják, hogy a Fidesz vezető köreiben már évekkel ezelőtt súlyos bizalmi válság alakult ki. Mostantól a kormánypártot ezeknek a fényében kell látnunk. A történet egy tisztességes országban úgy folytatódna, hogy Áder személyesen elmegy a Legfőbb Ügyészhez és feljelentést tesz.

Ezidáig, amikor ezt az írást befejezem, december 15-én reggel kilenc órakor, még nem történt meg.