A hét grafikonja – a magyar infláció magasabb, mint az ukrán

NVZS 2023. március 19. 08:15 2023. márc. 19. 08:15

„Amíg nem lesz béke és Brüsszel sem vonja vissza a szankciókat, addig az infláció nem szüntethető meg” – fogalmazott Orbán Viktor a közelmúltban, a Parlamentben elhangzott napirend előtti felszólalásában. Úgy látszik az üzenetét nem hallották meg sem az Európai Unió tagállamaiban, sem Ukrajnában: merthogy a háború még folyik, Brüsszel – azaz, a tagállamok, így Magyarország – még nem vonták vissza a szankciókat, ám érdekes módon. az EU-ban és a háború sújtotta Ukrajnában is tovább folytatódott a fogyasztói árak növekedésének lassulása. Magyarországon februárban két és félszer olyan ütemben nőttek az árak (éves alapon), mint az unióban átlagosan, s a magyar infláció már az ukránt is meghaladta.

Az Európai Unióban februárban tovább folytatódott a fogyasztói árak emelkedésének a lassulása. Az éves átlagos inflációs ütem már egyszámjegyű volt: 9,9 százalék. Hasonlóképpen kitartott a kedvező trend az euróövezetben is: a januári éves 8,6 százalékos dinamika februárra 8,5 százalékra fékeződött. 

Az Európai Unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a pénteki jelentéséből kiderül, hogy a 27 tagállamból 15-ben alacsonyabb dinamikát mértek februárban, mint januárban. Ahogy az alábbi grafikonon is látható, kiugróan magas volt a magyar infláció, 5,7 százalékponttal gyorsabb, mint az utánunk következő Lettországban. Amire viszont már tényleg csak a fejüket kapkodjuk: az infláció nálunk a romániainak közel a duplájára rúgott, s durván a háromszorosa volt a finnél.

És az ukránok?

Az már csak hab a tortán, hogy a magyar infláció meghaladta az Ukrajnában regisztráltat (24,9 százalékos volt) is.

Forrás: Trading Economics, KSH

Pedig elvben, ha valahol, hát éppen Ukrajnában hajthatná fel az árakat a háború. Az pedig egyenesen mellbevágó, hogy (miként az ukrán statisztikai hivatal jelentéséből kiderül) a háború által sújtott Ukrajnában az élelmiszerek ára az elmúlt egy évben „csak” 33 százalékkal emelkedett – azért „csak”, mert ugyanakkor Magyarországon ennél tíz százalékponttal gyorsabb ütemben, 44,3 százalékkal drágultak az élelmiszerek.