A hét grafikonja: tizedik hónapja uniós rekorder a magyar infláció

NVZS 2023. szeptember 20. 07:00 2023. szept. 20. 07:00

Nyugaton – pontosan keleten – a helyzet változatlan: ahogy sajnos hónapok óta megszokhattuk, augusztusban is Magyarországon mérték a legmagasabb éves inflációt az Európai Unión belül. Ezzel immár 10. hónapja vezetjük ezt a kétes dicsőségű rangsort. Az egyetlen – talán bíztató – jel az lehet, hogy a relatív különbség az uniós és a mi inflációnk között március óta csökkenő tendenciát mutat.

Az Eurostat közzétette az augusztusra vonatkozó – harmonizált – inflációs adatot, aminek alapján ismét csak azt vagyunk kénytelenek konstatálni, hogy Magyarország kitartóan vezeti a rangsort. Merthogy továbbra is nálunk a legmagasabb a fogyasztói árak előző év azonos időszakához viszonyított emelkedési üteme. 

Az idén augusztusban 2022. augusztusával összehasonlítva nálunk az ütem 14,2 százalékos volt, rajtunk kívül már csak egyetlen további tagállamban, Csehországban, mértek 10 százalék feletti dinamikát. Ugyanakkor van olyan ország, mégpedig három, ahol 3 százalék alattira tornázták már le a mutatót. De még a magyar kormány által oly nagyon ostorozott német gazdaság is sokkal jobban teljesít nálunk: a magyar infláció az ottaninak több, mint a duplája.

Ami némileg biztató, hogy május óta folyamatosan csökken az uniós átlag- és a magyar infláció közötti relatív különbség, ahogy azt az alábbi grafikonunk is mutatja.

Forrás: Eurostat

S hogy ez milyen inflációt takar százalékban? Erre az alábbi ábra ad választ.

Forrás: Eurostat



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom