A hivatalos adatok 25-szöröse lehet a valós

NVZS 2020. március 20. 15:08 2020. márc. 20. 15:08

„Azonnal be kellene vonni a koronavírus-tesztelésbe a NÉBIH-et (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal), továbbá az állat- és növényvédelemmel foglalkozó kutatóintézeteket, amelyeknek megfelelő kapacitásuk van az ilyen jellegű vizsgálatok elvégzésére” – üzent a kormánynak Falus Ferenc, volt tisztifőorvos, járványügyi szakember. Magyarországon 9,5 millió potenciális fertőzött van, s egy olasz városka példája mutatja, a teszteléssel és teljes lezárással útját lehet állni a fertőzés terjedésének. Egyszerű, de megfelelő tesztet laboratóriumokban is elő lehet állítani, tesztcsomagokat pedig rendelni kell, még van olyan gyártó, amelynek ma még van.

„Úgy hiszem, a hatóságok a rendelkezésükre álló legpontosabb adatokat teszik közzé, de ezek – ahogy  nemzetközi tapasztalatok is mutatják – nem a valós számok, ahogy arra már kormányzati részről is volt utalás” – válaszolta ezt firtató kérdésünkre Falus Ferenc. Szerinte a nyilvános adatok (Magyarországon e sorok írásakor 3007 teszteltből 85 fertőzött) csak a jéghegy csúcsát jelentik, a valódi szám a közzétetteknek a 10-100-szorosa lehet, e skálán belül a nagyságrend országtól függ. „Magyarországon – most úgy becsülöm –, hogy a hivatalos számok 25-szöröse lehet a valós adat”. 

 

Tesztelni vagy sem?

Nagy viták vannak nálunk arról, hogy kit kell tesztelni, mennyire kellene kiterjedtnek lennie a tesztelésnek. Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a napokban – a BBC – tudósítása szerint azt üzente a világnak, hogy „a legfontosabb: tesztelni, tesztelni, tesztelni”, ám Ledia Lazer, a szervezet budapesti irodavezetője a Kossuth Rádiónak ma úgy nyilatkozott, hogy jelenleg nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni, a teszteket csak a gyanús esetekben érdemes elvégezni, vagyis azoknál, akik tüneteket mutatnak vagy találkoztak koronavírusos fertőzöttel 

„Magyarországon ma 9,5 millió gyanús eset van” – reagált ez utóbbi nyilatkozatra Falus Ferenc aki a minél szélesebb körű tesztelés szükségességét az olaszországi Padovához közeli  Vo’ kistelepülés példáját hozta fel. A 3341 lakosú városkában háromezer tesztet végeztek el, 66 pozitív esetet találtak, közülük hat tünetmenteset. Őket mind szigorúan elkülönítették és azóta – állítólag – nem történt megbetegedés. „És nem is fog, amíg se ki, se be” – szögezte le Falus. 

A fenti példa azt jelenti, hogy a vizsgáltak durván 0,5 százaléka fertőződik meg tünetmentesen, a kínai 72 ezres vizsgálati adatnál ez egy százalék volt. Magyarul, egyértelmű a tesztelés minél átfogóbb és kiterjedtebb végzése – hívta fel a figyelmet a járványügyi szakértő.  „Immár tehát bizonyíték is van arra, hogy miért kell minden egészségügyi dolgozót rendszeresen tesztelni, s minden egyes kórházba került emberen is el elvégezni ezt a vizsgálatot” – húzta alá. Mindannyian gyanúsak vagyunk, ezt nem árt hangsúlyozni. Ezért sem szabad egymással találkoznunk,

„Annyi tesztet kell tehát végezni, amennyit az ország képes megszervezni” – hangsúlyozta ennek fontosságát, hozzátéve: a kapacitás nem lehet probléma, hiszen alkalmasak a koronavírus-tesztelésbe a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal), továbbá az állat- és növényvédelemmel foglalkozó kutatóintézetek, amelyeknek megfelelő kapacitásuk van erre. „Őket azonnal be kell vonni!” – üzente.

De van-e elegendő teszt a vizsgálatokhoz? – merül fel talán jogosan a kérdés. Falus Ferenc szerint, maga a laboratórium is elő tudja állítani az egész pontos eredményeket hozó teszteket, ahogy azt Bécs példája mutatja. De meg lehet venni csomagban is – igaz, az nem olcsó. Viszont egyelőre még beszerezhető, van tudomása olyan cégről, ahol még van. „De ehhez gyorsan kell venni, mert egy-két hét múlva már nem lesz” – üzente, hozzátéve: „,mindent tegnap kell beszerezni, nem pedig holnap!”.