A hivatalosan elrendelt karantén esetén jár a táppénz

HírKlikk 2020. március 3. 19:30 2020. márc. 3. 19:30

Táppénz jár, ha az orvos rendeli el a karantént, állásdíj, ha a munáltató kéri meg a dolgozót a távolmaradásra. Ha viszont a munkavállaló dönt úgy, hogy otthon marad, és erről nem állapodik meg a munkahelyén, abból akár fegyelmi is lehet.

Az egészségügyi karantén idejére alapesetben a munkavállalót nem illeti meg díjazás, mert ez nem minősül fizetett távollétnek – mondta Viszló László munkajogász a múlt héten. A délutánonként megjelenő Pesti Hírlap keddi számából azonban kiderül, hogy ez csak az önkéntes karanténra vonatkozik.

Ha valaki azért nem tud megjelenni a munkahelyén, mert vele szemben járványügyi megfigyelést vagy zárlatot – a köznyelvben karantént – rendeltek el, annak akkor is jár a táppénz, ha nem beteg, csak a gyanúja merült fel annak – nyilatkozta a lapnak Viszló László. Akkor kerülhet valaki karanténba, ha érintkezett fertőző beteggel.

A munkajogász rámutatott, hogy a megfigyelés történhet intézményben, elkülönítve, és a megfigyelés alá helyezett személy otthonában is. Ugyanakkor annak ideje alatt foglalkozása gyakorlásában korlátozható, és eltiltható olyan helyek látogatásától, ahol tömeges fertőzést okozhat. Ezekben az esetekben a keresőképtelenségre vonatkozó szabályok érvényesek.

Ha viszont a munkavállaló dönt úgy, hogy elővigyázatosságból maradna távol a munkahelyétől, akkor – ha az önkéntes karantén indokolt – a munkáltatójával kell megállapodnia a feltételekről. Ha ez nem történik meg, akár fegyelmi eljárás is lehet a dolog vége.

Más a helyzet, ha a munkáltató kéri meg a munkavállalót, hogy elővigyázatosságból maradjon otthon, akkor az állásidőre vonatkozó díjazás jár.

Nyilatkozatában Viszló ismét felvetette a korábban elhangzottakat: a hasonló esetekre vonatkozó eljárást akár a kollektív szerződésekben is lehetne rendezni, de Magyarországon ez eddig nem volt jellemző, hiszen nem volt napirenden a tömeges karantén lehetősége.