A honvédség létszámhiánya miatt kellett tartalékosokat küldeni Koszovóba

HírKlikk 2023. június 2. 10:35 2023. jún. 2. 10:35

Tartalékos katonák is szolgálnak Koszovóban a magyar NATO-misszió részeként. A hétfői összecsapásokban egyikük meg is sérült.

A koszovói KFOR missziót ért szerb támadásban 27 magyar katona sérült meg a hét elején. A súlyos összetűzést követően merült fel, hogy a magyar kontingensben 2021 óta területvédelmi tartalékosok is szolgálnak, illetve hogy a sérültek között is van tartalékos katona.

A legutóbbi váltás februárban volt. Lőrincz Gábor, dandártábornok akkor azt mondta, „nagyon pozitív visszajelzések érkeznek a jelenleg kint szolgáló 27. váltás tartalékosairól, és a jövőben a Magyar Honvédségen belül a tartalékos állományra is egyre nagyobb feladat hárul majd".

Az ATV Híradónak több katonai szakértő is azt mondta, hogy a tartalékosok bevetése a külföldi missziókba nem új keletű. Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy az önkéntes műveleti vagy területvédelmi tartalékosok felkészülési szintje korántsem egyenértékű a hivatásos katonákéval.

Tarjányi Péter szerint a létszámhiány miatt indokolt a tartalékosok bevetése, az azonban nem mindegy, hogy a jól képzett katonák mellett mekkora a tartalékosok aránya.

„Nem elsősorban katonai tudásra van szükség, hiszen itt nem egy háborús övezetről beszélünk, hanem egy olyanfajta misszióról, ahol elsősorban rendészeti, rendfenntartói tevékenységre van szükség" – fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő. 

Az ügyben a Híradó kereste a Honvédelmi Minisztériumot is, és a Magyar Tartalékosok Szövetségét. Szerették volna megtudni, hogy a Koszovóba vezényelt 400 tagú KFOR-misszióban hány tartalékos teljesít szolgálatot, közülük hányan sérültek meg, illetve, hogy a történtek fényében elégségesnek tartják-e a tartalékosok felkészültségét ilyen esetekre. Azt is megkérdezték, mi indokolta a tartalékosok bevetését a külhoni missziókban.

A tartalékos szövetség csak annyit válaszolt, hogy az ügyben a minisztérium illetékes, onnan viszont nem érkezett válasz.

Forrás: atv.hu