A járványvédekezés alapvetően hatalmi, politikai szempontok szerint történt

Millei Ilona 2021. július 29. 06:46 2021. júl. 29. 06:46

Magyarországon a 60 éven felüliek mintegy 30-35 százaléka nincs semmilyen vakcinával beoltva Covid-fertőzés ellen. Őket augusztus 1-jétől orvostanhallgatók keresik fel, hogy rábeszéljék őket, oltassák be magukat. Sok időst viszont, aki annak idején hitt a propagandában, hogyha más nincs, a semminél a Sinopharm is jobb, azzal oltottak. Kökény Mihály, volt egészségügyi miniszter szerint ez borzasztó felelőtlenség volt, hiszen már forgalomba hozatalakor lehetett tudni, hogy 60 éven felül a hatás tekintetében nem bevizsgált. Mára az eredménye is ismert, az azzal oltottak mintegy negyedénél hatástalan maradt. Épp ezért Kökény Mihály azt mondja, az augusztus 1-jétől igényelhető harmadik oltásként ne jöjjön szóba a Sinopharm, sem az azzal, sem a mással oltottaknál. Magyarországon az egész járványvédekezés nem szakmai kérdés, alapvetően hatalmi, politikai szempontok szerint történt. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne azt mondani, „Tisztelt Magyarország, hibáztunk, súlyos dolog volt, elnézést kérünk. Aki ezért felelős volt, annak sajnos meg kell válnia a tisztségétől. Mi pedig most mindenkinek ingyenesen tesztet csinálunk.”

– Magyarország hogy áll az oltási ranglistán jelenleg?

– Visszacsúsztunk a korábbi jobb helyezésről, az Európai Unióban most már a középmezőny vége felé vagyunk. Bár az első és a második oltások jó ideje már számban nagyon közel voltak egymáshoz, az látszott, hogy sokan a második oltást nem akarták felvenni. Az, hogy mintegy 5 millió 600 ezer körüli teljesen beoltott van az országban, és ebből az utolsó százezer több mint három hét alatt jött össze, mutatja, hogy nagyon, nagyon lassan araszolunk. Pedig mindenképpen oltani kell, és az embereket tisztességesen, korrektül tájékoztatni. Ebben sajnos változatlanul nem nagyon járunk élen. Szerencsére a korosztályos bontás szerint az idősebbek átoltottsága sokkal nagyobb. 55, 60 év felett jóval túl vannak a 60 százalékon.

– Azt tudjuk, hogy hány 60 éven felüli nincs beoltva?

–  Azt gondolom, hogy a 60 éven felülieknek körülbelül 30-32 százaléka biztosan egyáltalán nincs beoltva. Ráadásul 60 év felett gyakoribbak az anyagcsere-betegségek, a cukorbetegség például, aminél nagyobb a kockázat, esetleg gyengébb az immunrendszer, tehát több olyan kockázati tényező van, amely oltatlanok esetében súlyos kimenetelű Covid-fertőzésre hajlamosít.

„ Pénteken jelent meg az egyelőre oltatlan idősek megkeresésének mikéntjéről, az intézkedés részleteiről az a kormányrendelet a Magyar Közlönyben, hogy augusztus 1-jétől kirendelt orvostanhallgatók és önkéntesek segítik a 60 éven felüliek oltását. Mi a véleménye erről?

– Az, hogy próbálják ezeket az embereket személyesen fölkeresni, és orvostanhallgatókat, más önkénteseket próbálnak ebbe a küzdelembe bevetni, önmagában nem baj. Ha ez az intézkedés azt a célt szolgálja, hogy a bonyolult adminisztrációt megpróbálják egyszerűsíteni, és ez az új rendszer leegyszerűsíti, önmagában az sem baj. Azt is hallani, hogy akihez kimennek, annak az orvostanhallgatónál rögtön regisztrálni is lehet, az jó. Nagyon sok idős ugyanis fél attól, hogy regisztráljon. Lehet, hogy be is oltatnák magukat, ha az oltást egy nem túl bonyolult adminisztratív procedúra előzné meg. Ha regisztráció után megkapják az oltást, az is jó. Annyi oltóanyag van raktáron az mRNS vakcinákból, hogy ezt bőven meg lehet csinálni.

– Kedd délutánra kikerült az augusztustól igényelhető oltás beadására vonatkozó eljárásrend. A dokumentum lényegében teljesen az orvosokra bízza, hogy milyen előzmények után, kinek mit adnak harmadik oltásként, ám emellett általánosságban szorgalmazza a vakcinák variálását. Az ajánlás szerint lényegében szinte bármely oltásra, bármivel olthatnak. Ön szerint ez rendben van?

– Nyilván alapjában arról van szó, hogy valamit kezdeni akarnak a felhalmozott Sinopharm készlettel. Én azon a véleményen vagyok, hogy harmadik oltásként nem jön szóba a Sinopharm, sem az azzal, sem a mással oltottaknál. Nem hiszem egyébként, hogy túl nagy kereslet lenne iránta. Az eddig megjelent közlemények és információk alapján pedig nem gondolom, hogy túl sok szakember fogja ajánlani. Ráadásul ez a szöveg végül is az orvos felelősségévé teszi, hogy mivel fognak oltani.

– Miféle játékot játszik a kormány a 60 éven felüliekkel, miközben egyedül a világon Magyarországon oltották őket Sinopharmmal, közel negyedük pedig mintha meg sem kapta volna. Most mégis minden egyes oltatlan  60 évesnél idősebb embernek fölajánlják a  koronavírus-elleni oltást?

– Én azt érzem, most az lenne a fontos, hogy azokat, akiket Sinopharmmal oltottak, akár elvégeztette az illető az ellenanyagtesztet, akár nem, beoltsák. Nagyon sokan vannak, akik hittek annak idején annak a propagandának, hogy mindegy, ha csak Sinopharm van, adják, az is több, mint a semmi. Holott, már akkor, amikor forgalomba hozták, lehetett tudni, hogy a Sinopharm 60 éven felül a hatás tekintetében nem bevizsgált. Maga gyógyszergyártó is elismerte ezt, és így jelent meg a magyar gyógyszerhatóság honlapján a Sinopharm alkalmazási előiratában is: 60 év feletti korosztályban a vakcinának a hatásosságát nem vizsgálták. Mégis erőltették. Azt gondolom, ez borzasztó felelőtlenség volt. A Sinopharmmal oltott idős emberek most kezdenek rádöbbenni arra, hogy átverték őket. Ez már elég egyértelmű is. A kormány persze erről hallgat, és általánosságokban beszél, de ezt most már minden komoly szakértő megerősíti. Laboratóriumi vizsgálatok vannak – és nem csak a főváros ingyenes vizsgálatára gondolok, hanem különböző laboratóriumok közleményeire, vagy akadémikusok véleményére – ebben egységes a szakma. Elég nagy baj, hogy a presztízs védelme mindennél fontosabb. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne azt mondani, hogy mi azt akartuk, hogy mindenki gyorsan be legyen oltva, nem figyeltünk. „Tisztelt Magyarország, hibáztunk, súlyos dolog volt, elnézést kérünk. Aki ezért felelős volt, annak sajnos meg kell válnia a tisztségétől. Mi pedig most mindenkinek ingyenesen tesztet csinálunk.”

– De, hát a most kiadott eljárásrendben sincs feltüntetve az életkori korlát a Sinopharm vakcina esetében …

– Ez elég szomorú, mert ezt már a gyógyszerhatóság alkalmazási előirata is tartalmazta. Márpedig a lelkiismeretes szakemberek egy korábban nem alkalmazott  gyógyszernél vagy vakcinánál mégiscsak megnézik a gyógyszerhatóság tájékoztatóját. Ez az elsődleges és irányadó szakmai forrás. Ebben pedig feketén, fehéren benne van, hogy a Sinopharm 60 év felett nem bevizsgált, és tudomásom szerint ezt nem vonták vissza.

– Ön szerint miért nincs benne az életkor, hiszen már tudják, hogy sok 60 év fölöttinél nem eredt meg az oltás. Miért nem merik fölvállalni, hogy hibáztak, nem mernek szembeszállni a hatalommal?

– Miben vállalták azt, hogy valaha is hibáztak? Ennek politikai okai vannak. Magyarországon az egész járványvédekezés nem szakmai kérdés, alapvetően hatalmi, politikai szempontok szerint történt. Ha ezt elismernék, gyakorlatilag elismernék általa, hogy megkérdőjelezhető a hatalom bölcsessége. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy túl sok Sinopharmot harmadik oltásként Magyarországon mégsem fognak beadni.

– Ön szerint tudatos volt a 60 éven felüliek Sinopharmmal oltása?

– Erőltették, mert oltási versenyt akartunk nyerni, mert a mindenhez kiválóan értő nagyvezér ezt tűzte ki célul, Mindenáron ezt akarták. Hogy ebben tulajdonképpen még milyen hátsó szándék és gondolat volt, azt nem tudom, erről a kormányzati illetékesek nem nagyon szoktak nyilatkozni.

– Lehet, hogy azzal az intézkedéssel, hogy minden egyes oltatlan 60 éven felülit fölkeresnek próbálják eltakarni a korosztályt érintő  Sinopharm-botrányukat?

– Nyilván mindenféle dolgot próbálnak bevetni, hogy a saját hibáikat eltakarják. Minden lehetséges.

– Szakmai szempontból ön harmadik oltásként mit ajánl?

– Először is a Sinopharmosoknak mindenképpen indokolt a harmadik oltás, és nekik mRNS alapú vakcinát kell adni.

– Akkor is, ha nincs tesztjük?

– Akkor is indokoltnak látom egy meghatározott idő után a Sinopharmnál, és főleg a 60 év fölöttieknél. Minden más esetben, ha valakinek kétsége van, akkor ellenanyagtesztet kell csináltatni. Ezért is fontos az a javaslat, hogy az állam ezt finanszírozza. Illene térítésmentesen elvégezni. Az ellenanyagteszt függvényében indokolt lehet más oltást kapni, de én ott is elsősorban az mRNS alapú vakcinákat részesíteném előnyben harmadik oltásként. Hozzáteszem, hogy a rendelkezésre álló irodalmi adatok szerint, akik Pfizer, Moderna vakcinát kaptak, azok túlnyomó többségénél kielégítő a védettség. Maga a gyártó is azt mondja, hogy majd emlékeztető oltást 9-12 hónap múlva kell adni.  A jelenlegi kutatási eredmények alapján előfordulhat, hogy valakinél még ezen oltásoknál is a védettség nem megfelelő, éppen ezért mondom, hogy a tesztet ingyen el kell végezni annál, akiben kétség merült fel. Az esetek nagy többségében azonban az mRNS vakcináknak tartós védettségük van a mai ismeretek szerint. Tudomásom szerint a Pfizer már dolgozik kifejezetten olyan típusú emlékeztető oltáson, amelyik már a különböző mutáns vírusokkal szemben is sokkal nagyobb védettséget nyújt.

– Vektor vakcinákra ajánlott vektor vakcinát adni?

– Ott is az mRNS alapú vakcinákat kellene adni, de ott is meg kell  nézni, hogy indokolt-e, vagy sem. Az esetek túlnyomó részében van kielégítő védettség. A kétségek a Sinopharmnál merültek föl, elsősorban a sinopharmosoknak és a 60 év feletti sinopharmosok harmadik oltása az, ami fontos és sürgős, továbbá mindazoknál, akiknél az ellenanyagszint nem megfelelő.

– Ha megkapja valaki a harmadik oltást két Sinopharm után, akkor egy elég mondjuk a  Pfizerből, vagy abból is kettőt kell kapnia, ha semmi védettség nem alakult ki nála előzőleg?

– Az ellenanyag-vizsgálat majd eldönti, hogy kell-e. De erről én még nem nagyon olvastam információkat, adatokat. Nehéz ezt még eldönteni. Általában harmadik oltást adnak, negyedikről én nem nagyon olvastam. De van még egy dolog, amire nagyon nagy szükség volna, és ez most már nem annyira a 60 éven felülieknek szól, hanem a fiatalabbaknak. Azzal, hogy most az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé tették az oltást, mélységesen egyetértek. De az egészségügyi dolgozók nagy része – bőven 90 százalékban – az átoltott. Legalább ennyire fontos lenne azonban a kritikus infrastruktúrában dolgozók, szociális munkások, idősotthoni gondozók, pedagógusok, és még egy halom munkahelyen az oltást alkalmazási feltétellé tenni. Én ennek nagy híve lennék, mert akkor azt lehetne mondani: kedves kolléga, vagy minden másnap letesztelteted magad a saját költségeden, vagy beoltatod magad, vagy megszűnik a munkaviszonyod. Ezt minden további nélkül meg lehet  tenni. De úgy látszik, hogy valami oknál fogva ezt nagyon nem akarják, pedig az autokratikus hatalomtechnikát más esetekben szeretik.