A jövő héten várhatók újabb ítéletek az Orbán által indított sajtóhelyreigazítási perekben 

NVZS 2024. június 21. 14:55 2024. jún. 21. 14:55

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet születik elsőfokon Orbán Viktornak a Hírklikk ellen indított perében, miként arra is várni kell, hogy a miniszterelnök fellebbezésére hogyan reagál az Ítélőtábla a Pécsi Stop ügyében. Mindkét döntés a jövő héten várható. Csend van a Klubrádió fellebbezéséről is, holott arról már május eleje óta lehet tudni. 

A Hírklikk az első perctől kezdve végig követte azokat a sajtóhelyreigazítási pereket, amelyeket Orbán Viktor keresetei indítottak el. A kiváltó ok az volt, hogy több magyar lap is ismertette a Spar vezérigazgatójának egy Ausztriában megjelent nyilatkozatát, amelyben a többi között arról beszélt, azért szervezték át a SPAR magyarországi működését, hogy így védjék a céget „Orbán karmaitól”. Összesen tíz, Orbán által indított perről tudni, s ezek változó státuszban vannak. Kétszer vesztett az RTL.hu ellen, továbbá az Economx, az Index, a 24.hu, valamint a Magyar Narancs és a Pécsi Stop ellen első fokon. Pert nyert viszont a kormányfő a Klubrádió ellen, amely azonban az ítéletet megfellebbezte. Orbán vélhetően menet közben belátta, hogy nem neki áll a zászló ezekben a bírósági eljárásokban, így a 444 elleni sajtó-helyreigazítási perétől egy nappal a tárgyalás előtt elállt.  

Ami a Hírklikket illeti, az elsőfokú tárgyalást a múlt héten tartották, azért jóval később, mint a többi médium ellenieket, mert az Orbánt képviselő Biczi és Turi Ügyvédi Iroda a keresetet eredetileg rossz helyre, a Pécsi Törvényszékhez nyújtotta be, ahonnan fel kellett helyezni Budapestre. A tárgyaláson azonban nem született ítélet. Mint a portált képviselő Litresits András ügyvédtől megtudtuk: ítélethirdetés majd 26.-án, azaz jövő szerdán lesz. 

A helyreigazítási pert a Hírklikk ellen az „Orbán megpróbálta beprotezsálni befektetőként egy rokonát a Sparba” címmel március 17-én megjelent cikk miatt indította a kormányfő. Ebben portálunk a Lebensmittel Zeitung-ban megjelent – idehaza először az Economx által ismertetett – írásban megfogalmazott értesülésekről számolt be. Ez dióhéjban annyi volt, hogyan próbálják magyar kormányzati nyomásra megszerezni a SPAR érdekeltségeit Magyarországon. A SPAR vezetője interjújában úgy fogalmazott: arra, hogy Orbán Viktor különadókkal és árbefagyasztással „zaklatja” a nagy élelmiszerláncokat, a csoport úgy reagált, hogy egyrészt feljelentést tett az Európai Bizottságnál, másrészt átszervezéseket hajtott végre. (A témáról egyebek között még itt és itt is írtunk.)

Egy nappal korábbra, jövő keddre ígérik a döntést az Orbán kontra Pécsi Stop per elsőfokú – a kormányfőt elmarasztaló – fellebbezés ügyében. Az Ítélőtábla tárgyalás nélküli kihirdetést jelzett – tudtuk meg. Orbán fellebbezésében – ahogy arról a Média1 beszámolt – a többi között azt állította, hogy a bíróság tévesen jutott a megállapításra, miszerint a SPAR vezérigazgatójának nyilatkozata jogszerűen jelent meg a Pécsi Stopban, mivel ő nem kérte sem a Spar vezérigazgatójától, sem a cég bármely tulajdonosától és képviselőjétől, munkavállalójától azt, hogy engedje meg rokonának, hogy befektessenek a Spar magyar leányvállalatába. Így – szerinte – az állítás valótlan, s tényállításról és nem véleményről van szó. 

Ugyanakkor Litresits András, a Pécsi Stop ügyvédje az elsőfokú ítélet után portálunknak a többi között azt mondta, hogy ez az ügy alapvetően a sajtószabadságról szól. A sajtót pedig nem terheli a valóság bizonyítása, ha a közszereplő nyilatkozatát a maga teljességében, szöveghűen tárja a nyilvánosság elé. Éppen ezért a valóság bizonyítására az alperes nem köteles. A felperes közéleti szereplő, a perbeli cikk tárgya pedig jelentős közérdeklődésre számot tartó közügy intenzív vitájában jelent meg – fejtette ki, rámutatva, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága nemcsak a politikai jellegű vitákra vonatkozik, hanem a társadalmat érintő egyéb kérdések megvitatásának szabadságára is.

Van még egyébként egy másik fellebbezési ügy is, mégpedig a Klubrádió által az őt elmarasztaló elsőfokú ítélet elleni. Ennek státuszáról egyelőre nem tudni.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom