A kaszinók a járvány idején is jól járnak –  Megjelent a jogszabály

HírKlikk 2020. március 19. 08:16 2020. márc. 19. 08:16

Tegnapi dátummal megjelent, s azonnal hatályba is lépett a a 47/2020. (III. 18.) kormányrendelet, amely az Orbán Viktor által tegnap – igencsak döcögősre sikerült – performanszban ismertetett, a koronavírus-járvány nemzetgazdaságot érintő hatásait enyhíteni hivatott intézkedéseket tartalmazza. Az intézkedések között van átmeneti hitel- és törlesztésenyhítés, adókönnyítés, járulékelengedés is. A jogszabályban foglaltak lebontását rendeletek szabályozzák majd – azok megjelenése is hamarosan várható.

Hitelek

A március 18-án éjfélkor fennálló hitel- és kölcsönszerződés, illetve pénzügyi lízingszerződés utáni tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettség teljesítésére fizetési moratórium lép életbe – ez az év végéig tart. Azonban a kormány – szükség esetén – meghosszabbíthatja. A moratórium idejével megegyező idővel kitolódik a hitelszerződésben foglalt kötelezettségvállalás időtartama.

A kormányrendelet intézkedik arról is, hogy a fogyasztói hitelek teljes hiteldíj mutatója (HTM) nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékét.

Nem minősülnek adósnak az állam, az önkormányzat, a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvény 39. §-ában meghatározott jogszabályok hatálya alá tartozó vállalkozások.

Bérletek, bérleti díjak

A válságnak jelen pillanatban legjobban kitett ágazatokban – turisztika, vendéglátóipar, szórakoztatóipar, szerencsejáték, filmipar, az előadóművész, rendezvényszervezés és sportszolgáltatás – szolgáltatók számára a nem lakás céljára szolgáló helyiség bérleti szerződéseit az idén június 30-áig nem lehet felmondással megszüntetni, még akkor sem, ha azt a szerződés egyébként lehetővé teszi. Ez is meghosszabbítható. (Megjegyzendő, hogy a szerencsejáték itt is a kedvezményezettek közé került azután, hogy az általános szórakoztatóipari stop hatálya alól is fel van mentve, azaz például a kaszinók ma is működhetnek még.)

Az adó- és járulékterhek enyhítése

A fenti szolgálató vállalkozásoknak  2020. március, április, május és június hónapokra nem kell fizetni a közterheket a foglalkoztatottak után. Ezen belül, a munkáltató mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól, kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell lerónia, de azzal a könnyítéssel, hogy annak havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7710 forintot. (Azaz: elengedik a 17,5 százalékos szocho-t és a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást.)

A turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezettek mentesülnek a  turizmusfejlesztési hozzájárulás alól, a 2020. már ettől a hónaptól június 30.-ig. 

A személyszállítási szolgáltatást végző KATA-soknak és KIVA-soknak nem kell adózniuk márciustól június végéig. 

Munkaügyek

A hatályos munka törvénykönyvét eltérő szabályokkal alkalmazzák (a veszélyhelyzet megszűnését követő harminc napig), mégpedig a következő módon, hogy a munkáltató

  • módosíthatja a megállapodott munkaidő-beosztást;
  • egyoldalúan elrendelheti az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést;
  • a munkavállaló egészségi állapotának ellenőrzése érdekében a szükséges és indokolt

intézkedéseket teheti;

  • az ezektől eltérő kollektív szerződéses rendelkezéseket e rendelet hatályának tartama alatt nem lehet alkalmazni;
  • a munkavállaló és a munkáltató az Mt. rendelkezéseitől külön megállapodásban eltérhetnek.