A kegyelmi botrány nem egyszerű üzemi baleset

HírKlikk 2024. február 19. 16:35 2024. feb. 19. 16:35

Talán 14 éves uralma legdrámaibb időszakát éli át Orbán Viktor. A kegyelem ügye politikai földrengést okozott. A végét nem látni, mint ahogy azt sem, hogy hány áldozatot szed még. Nem tudni, hogy Orbánt annak idején tájékoztatták-e a kegyelemről, és ha igen, milyen mértékben.

Az viszont egyértelmű – legalábbis Novák és Varga visszalépése óta –, hogy az ügy rengeteget ártott a rezsimnek és a Fidesz stratégiájának.

Hiszen az ország a keresztény Napnyugat védelmezőjének tekinti magát a nyugati dekadenciával szemben, ám most jelentős repedések jelentkeznek a szerkezeten. A Der Spiegel szerint erős a gyanú, hogy az államfő nagy nyomás hatására írta alá a kérelmet, továbbá hogy senki sem ismerte fel Orbán zárt uralmi rezsimjében, mekkora veszély fenyeget.

Ez azonban már nem az első hasonló üzemi baleset a magyar erkölcsprédikátoroknál, lásd a Szájer-féle históriát. Bennfentesek hüledeznek, hogy a kormányfő ilyen fülsiketítő csenddel reagál a két „szuperharcos katonanő” távozására, ám a hívek körében forrnak az indulatok. Magyar Péter leleplezései közvetve visszahullnak az egész rendszerre.

A politikus azonban éppen eléggé ragaszkodik a hatalomhoz ahhoz, hogy kiállja a szakítópróbát, bár a dolgok jelenleg nem jól alakulnak a számára. Brüsszelben egyre inkább elszigetelődik, és odahaza is pontokat vesztett, miután pókerbe kezdett Ukrajna megsegítése kapcsán.

Úgyhogy ilyen kínos helyzetben valószínűleg még nem volt politikai pályafutása során.

 

Forrás: Hírklikk