A klímaválság nem állítható meg kerítéssel és nemzeti konzultációval

Ujhelyi István 2019. augusztus 4. 08:55 2019. aug. 4. 08:55

Azt írja Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszter-helyettese, a „Migrációkutató Intézet” korábbi főigazgatója, hogy „a konzervatívoknak vissza kell venniük a zöldpolitikát a baloldaltól”. Milyen tökéletes mondat. Világos példázata annak, hogy a Fidesz és kiszolgáló személyzete miként gondolkodik. Úgy bármiről, most éppen a klímafenntarthatóságról és a környezetvédelemről. „Vissza kell venniük”. El kell venniük, birtokolniuk kell. Mindent ehhez mérnek, mindent csak így tudnak értékelni: „enyimé” vagy másé. Pont.

Mintha a környezettudatosság és a bolygónk sorsáért való aggódás kisajátítható, birtokolható lenne. Miniszter-helyettes úr, a klímakatasztrófa elkerülése és a fenntarthatóság megteremtése közös emberi ügyünk, nem pedig kilóra mérhető politikai tőke, az ég áldja meg! Ez tisztességes és felelős együtt-cselekvés kérdése; de látom, Önök tisztességből és felelősségből is hiányt szenvednek. 

Nézzük akkor tényleg pusztán a tényeket! A júniusi EU-csúcson az Orbán-kormány volt az egyetlen, amely megvétózta a 2050-es klímasemlegességgel kapcsolatos uniós alkut. A Fidesz azzal érvelt, hogy csak akkor tudja támogatni a környezetvédelmi célokat, ha látja mennyi uniós forrás lesz az ipar modernizálására. Már megint a pénz. Ezeknek tényleg csak ez számít. Megvédik ők a környezetet, csak előbb fizessük őket jól meg!

Tetszik tudni kedves fideszesek, a klímaválság nem állítható meg kerítéssel és nemzeti konzultációval. A tomboló viharokat és az aszályokat nem lehet majd a tranzitzónában éheztetni, majd kitoloncolni. A fullasztó Celsius fokokat sem lehet majd kvóta szerint szétosztani a tagállamok között. Ez nem játék, a fene egye meg!

Az idei július volt hivatalosan is a valaha mért legforróbb hónap a Földön! És maguk tényleg azon gondolkodnak, hogy miként lehet „visszavenni” a zöldpolitikát a baloldali politikai erőktől? Nem visszavenni kell, hanem képviselni!

Úgy persze tényleg nehéz lesz, hogy az Európai Parlamentben közben a fideszes képviselők mindent leszavaznak, ami a környezeti fenntarthatóságot javítja. Mint legutóbb, amikor a tiszta levegő védelmét biztosító állásfoglalásról döntöttünk, a Fidesz képviselői pedig elutasították, hogy megfékezzük a közlekedésből, a mezőgazdaságból és az energiaszektorból származó légszennyezést. Ami egyébként csak Magyarországon évente legalább tízezer ember halálát okozza közvetve. De nekik a német multicégek érdeke fontosabb volt. Már megint a pénz. 

És még egyetlen fontos apróság a kormánypártiak figyelmébe. Az Orbán-kormány hozzáállását a környezeti közügyeinkhez tökéletesen mutatja, hogy a zöldpolitikát nem miniszteri szinten kezeli, hanem pusztán államtitkári körben. Sőt, míg a környezetvédelem az agrártárcához tartozik, a klímavédelem az innovációs minisztérium egyik államtitkárának feladata. Ehhez képest az Európai Unió tagállamaiban – egyetlen kivétellel, ez az épp kilépő Nagy-Britannia – nincs másik olyan kormány, ahol ne lenne külön minisztérium a környezeti fenntarthatóság koordinálására. Sőt, két olyan ország is van, amelyben a komplexitás miatt több minisztérium is megosztva foglalkozik ezzel a kérdéssel.

Én értem és a NER eddigi működését megismerve meg is értem, hogy a Fidesz számára minden a pénz körül forog, csak az számít, ami pénzt termel vagy pénzzé tehető. Én azért lettem az Európai Parlament környezetvédelemmel foglalkozó bizottságának a tagja, mert – többgyermekes édesapaként is – pontosan értem, hogy a klímakatasztrófa elkerülése jelenkorunk valóban legfontosabb feladata. És nem holmi politikai birtokvágy kiélése.