A Klubrádió ügye miatt kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen

HírKlikk 2021. június 10. 14:08 2021. jún. 10. 14:08

Az Európai Bizottság (EB) kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az uniós elektronikus hírközlési szabályok megszegése miatt, közölte honlapján a testület szerdán. A médiaszabadság sérülését, azon belül is a Klubrádió frekvenciájának elvételét kifogásolja Brüsszel.

Az Európai Bizottság szerint „erősen megkérdőjelezhető" indokok alapján utasította el a Klubrádió frekvenciahasználati kérelmét a magyar Médiatanács – írja az Euronews.

A Momentum EP képviselője tett panaszt

A magyar kormány elleni eljárást Donáth Anna panasza alapján indították meg. Erről a Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője szerda délután számolt be a Facebookon.

Az EU kódexére hivatkozik a Bizottság

Az EB sajtóközleménye szerint Brüsszel álláspontja, hogy sérült „az arányosság és a megkülönböztetés-mentesség elve", hiszen a rádiófrekvenciák odaítélése, meghosszabbítása, megújítása vagy visszavonása olyan eljárás, amiről az EU szakirányú kódexe rendelkezik a sajtószabadság biztosításának érdekében:

„(....) a vonatkozó eljárások az Európai Elektronikus Hírközlési Kódexben ((EU) 2018/1972 irányelv) lefektetett uniós távközlési szabályok hatálya alá tartoznak. E szabályok meghatározó alapelemei az arányosság és a megkülönböztetés-mentesség elve."

A médiatörvény diszkriminatív alkalmazását is említi Brüsszel

A Bizottság álláspontja szerint a magyar Médiatanács által a Klubrádió jogainak megújítása ügyében kiadott elutasító határozatok aránytalanok és átláthatatlanok voltak, tehát sértik az uniós jogot.

A Bizottság emellett úgy ítéli meg, hogy a magyar médiatörvényt ebben a konkrét esetben diszkriminatív módon alkalmazták.

Két hónapnyi idő a válaszra

A Bizottság ezért határozott úgy, hogy felszólító levelet küld Magyarországnak, és két hónapot biztosít számára, hogy reagáljon a Bizottság által megfogalmazott érvekre.

Amennyiben ez nem történik meg, az Európai Bizottság úgy határozhat, hogy a kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként indokolással ellátott véleményt bocsát ki.

Hiába kérték a frekvencia visszaadását

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke úgy fogalmazott a Twitteren, hogy világosan, egyértelműen figyelmeztették a magyar kormányt a sajtószabadság sérülésére, és kérték, hogy a magyar médiahatóságon keresztül tegyék lehetővé a Klubrádió földi sugárzásának újra indulását.

Mivel ez nem történt meg, az Európai Bizottságnak nem maradt más választása, mint a kötelezettségszegési eljárás elindítása a magyar kormány ellen.

Forrás: Euronews