A kormány ismét nagy összegeket csoportosított át a költségvetésben

HírKlikk 2021. július 24. 21:10 2021. júl. 24. 21:10

Közel 130 milliárd forintot csoportosítottak át az idei központi költségvetésben, amelynek legnagyobb nyertesei a nem állami egyetemek, de jutott az egyházakra és a sportra is.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat 110 milliárd 626 millió forintot osztott szét a központi költségvetésben szereplő gazdaság-újraindítási programokból. Legtöbbet – 30 milliárd forintot – a nem állami felsőoktatási intézmények kaptak – írja a Napi.hu, megjegyezve azt, hogy a nemrégiben alapítványi formába áttett egyetemek is beletartoznak az utóbbi kategóriába.

Az újraindítási programból jutott 27,6 milliárd a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz, 14,2 milliárdot pedig a Közép-Duna menti térségfejlesztési feladataira biztosít a kormány.

A rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló kalapból 10,7 milliárd forint került szétosztásra. Amiből elsősorban az egyházi működési, programfejlesztési támogatások és a kiemelt sportegyesületek támogatásai gyarapodtak. Előbbi kerete 5,4 milliárddal nőtt, míg utóbbi 3,4 milliárddal.

A kormány több kiadási tételt csökkentett, így felszabadult 8,6 milliárd forint, amiből 7,7 milliárdot átcsoportosítottak a Közép-Duna menti térségfejlesztés feladataira.

Forrás: Napi.hu