A kormány kétségbeesetten keresi a megmagyarázhatatlan indokoltságát

NVZS 2020. szeptember 3. 08:33 2020. szept. 3. 08:33

„Azt kijelenteni, hogy csak Magyarországon tudunk normális és jó tesztet végezni, nos, az egyrészt más országok közegészségügyének, orvoslásának a nagymértékű lebecsülése, másrészt azt mutatja, hogy a kormány kétségbeesetten keresi a megmagyarázhatatlan valamilyen indokoltságát” – mondta portálunknak Kökény Mihály. A szakpolitikus abszurdnak tartja, hogy olyan nemzetközileg elismert intézetek, mint a német szövetségi szintű egészségügyi intézet, a Robert Koch által akkreditált laboratóriumokban végzett PCR tesztek eredményét nem fogadják el a magyar hatóságok. Ugyan nincsenek egységes, a WHO által előírt szakmai normák, követelmények a világban, de a tesztelés különböző formáira léteznek nemzetközi sztenderdek, amelyeket minden akkreditált laboratórium követ – mondta. Szerinte a kormány másik, a visszaélésekre vonatkozó indoka is elfogadhatatlan.

A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól, a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról intézkedő. vasárnap megjelent 419/2020. kormányrendelet szerin, az országba való belépéshez három napon belül, egy alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat SARS-CoV-2 PCR teszt negatív eredményét kell igazolniuk a cseh, lengyel és szlovák állampolgároknak, azaz esetükben elfogadják a külföldön végzett tesztek eredményét. Ugyanakkor a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. kormányrendelet  arról intézkedik, hogy a magyar állampolgárok csak és kizárólag hazai laboratórium által végzett (2 darab) teszttel kérhetik a karantén idő előtti feloldását.

Ezt a diszkriminációt a kormány nehezen tudja – és nem is nagyon igyekszik – megmagyarázni. És amikor igyekszik, akkor is furcsa magyarázatokat ad. Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában hétfőn este azt mondta: a hazatérő magyarok külföldi tesztelését egyrészt azért nem fogadják el, mert nincs a világban egy akkreditált rendszer, és sokat lehet hallani arról, hogy különböző módszerekkel és alapossággal végzik a teszteket. Ezért Magyarország kizárólag az itthon akkreditált teszteket fogadja el. Másrészt pedig voltak visszaélések ezzel kapcsolatban az elmúlt időszakban.

Reális-e, hogy Magyarországon csak az itthon akkreditált laboratóriumok által végzett teszteket fogadják el? Van-e az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) ajánlása a koronavírustesztekre? – ezekkel a kérdésekkel kerestük meg Kökény Mihály egészségpolitikust, korábbi egészségügyi minisztert.

Szeptember 1-je előtt ezzel nem volt probléma

„Ez az indoklás nem elfogadható” – szögezte le előjáróban a szakpolitikus. A WHO-nak ugyan kifejezetten nincs erre ajánlása, de egyrészt vannak a nemzetközileg sztenderdizált eljárások, eljárásrendek. A tesztelés különböző formáira léteznek nemzetközi sztenderdek, amelyeket minden akkreditált laboratórium követ. Érdekes módon, szeptember elseje előtt ezekkel nem is merültek fel  a kormányzat részéről problémák – tette hozzá.

„Ha udvariasan akarok fogalmazni, akkor azt mondom: egyszerűen tudatlanságból ered ez a válasz; ha kevésbé akarok udvariaskodni, akkor azt, hogy valószínűleg rosszindulatból, a közösség szándékos félrevezetésével mondják, hogy nem megbízhatóak a külföldön végzett tesztek” – mondta Kökény. Aki abszurdnak tartja, hogy olyan nemzetközileg elismert intézetek, mint például a német szövetségi szintű egészségügyi intézet, a Robert Koch által akkreditált laboratóriumokban végzett PCR tesztek eredményét nem fogadják el a magyar hatóságok.

Értelmezhetetlen gyanúsítgatás

„Azt sem tudom értelmezni, hogy visszaélések voltak” – szögezte le Kökény, utalva Farkas Örs szavaira, miszerint a kormány azért szigorított, mert voltak visszaélések ezzel kapcsolatban az elmúlt időszakban. Az egészségpolitikus szerint, visszaélés idehaza is történhet, egyébként pedig nem lehet minden szabály valamennyi paragrafusának végrehajtása mellé egy rendőrt külön odaállítani. Belátás, bizalom kell – szögezte le.

„Azt kijelenteni, hogy csak Magyarországon tudunk normális és jó tesztet végezni, nos, az egyrészt más országok közegészségügyének, orvoslásának nagymértékű lebecsülése, másrészt azt mutatja, hogy a kormány kétségbeesetten keresi a megmagyarázhatatlan valamilyen indokoltságát” – mondta.

Nem így kell védekezni!

„S ha már itt tartunk” – fűzte hozzá –, „miért lett Magyarország az egyedüli zöld ország a világban a járvány szempontjából? Miért van arra szükség, hogy a Külügyminisztérium konzuli szolgálatának honlapján az egész világot utazásra nem ajánlott térségként kezelik?

Azt elismeri, hogy kellő óvatossággal kell eljárni, hiszen valóban tapasztalható a járvány felfutása – a mai adatok erősen aggasztóak (az elmúlt 24 órában 365 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, három beteg elhunyt), de ezeknek a fertőzéseknek túlnyomó többsége nem behurcolt – mutatott rá. A felfutás szoros összefüggésben áll az itthoni fegyelmezetlenséggel, nemtörődömséggel.

„Ahelyett, hogy még az ország nemzetközi kapcsolatait is rongáló nyilatkozatokat és lépéseket tesznek kormányzati tényezők, inkább arra kellene figyelniük, hogy az emberek betartsák a megelőzés szabályait” – hangsúlyozta Kökény. Ilyen a távolságtartás és a maszk – hangsúlyozottan helyes – viselése, tényleg követeljék meg minden zárt  közösségi térben a védekezést a szájat, orrot takaró maszkkal. Emellett nagyon erősen növelni kell – és nem csak, amikor elkerülhetetlen – az önkéntes  tesztelési lehetőséget is, amit az államnak,a hatályos jogszabály szerint térítésmentesen kellene biztosítania. Az államnak emellett sokkal gyorsabban és hatékonyabban kellene végeznie a kontaktuskutatást, ami – Kökény információi szerint – rendkívül körülményesen, lassan, esetlegesen történik. „Ezt a rendszert haladéktalanul meg kell erősíteni, miként arra is sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni, hogy egy új fertőzés felfedése után, azonnali elkülönítsék a fertőzöttet, ám „hallani legendákat arról, hogy különböző állami intézmények, szolgáltatók hogy állnak ehhez a kérdéshez” – mondta, hozzátéve, hogy ez persze a kapacitáshiánnyal is összefügg.

Hiányzik a példamutatás

És még egy dolog elengedhetetlen Kökény szerint. Kellene a példamutatás, az, hogy az emberek ne csak hallják, hogy mit kellene csinálni, hanem lássák, hogy a mintaképző személyek példát mutatnak. „De nehéz eredményt elérni akkor, amikor azt látják, hogy az ország politikai vezetői rendszerszerűen nem figyelnek oda az óvintézkedésekre; lezárjuk a határt, s a rá következő nap Orbán Viktor és Szijjártó Péter elutazik a szlovéniai Bledbe, ahol  sem ők, sem a tárgyalópartnereik nem tesznek fel maszkot, s nem kerülik a személyes kontaktust”.