A kormány ma ismét benyújtja a műanyagtörvényt

Kardos Ernő 2020. június 2. 10:11 2020. jún. 2. 10:11

A Hírklikk értesülése szerint, a kormány ma ismét benyújtja a „műanyagtörvényt”. Emlékezetes, az egész ország megdöbbenéssel fogadta, hogy a kabinet váratlanul visszavonta az egyszer használatos műanyagok és a kis nejlonzacskók kivonásáról szóló tervezetet. Sajtóértesülések alapján, a Fidesz soltvadkerti lobbija aktivizálta magát, és érte el, hogy elsősorban a munkahelyek védelme miatt, vonják vissza a törvényt.

Font Sándor és Kerényi János fideszes képviselők nyomására, a múlt héten a kormány botrányos körülmények között, váratlanul visszavonta az úgynevezett műanyagtörvényt. A két kormánypárti honatya szerint, a soltvadkerti Fidesz-világ zöme a műanyag zacskó gyártásából él, és sikerült a miniszterelnököt meggyőzni, hogy az unió által kezdeményezett törvényt vegyék le a magyar parlament napirendjéről.

A döntést felháborodással fogadta a parlamenti ellenzék, de a kormánypárti honatyák is értetlenül álltak a határozat előtt, hisz a műanyagtörvényt személyesen Orbán Viktor jelentette be. Miután a kormány visszavonta a már beterjesztett javaslatot, a Greenpeace petíciót fogalmazott, amelyben elfogadhatatlannak tartotta a döntés.

Mint fogalmaztak, a hatalom szembemegy saját ígéreteivel és visszalépne a műanyagzacskók tervezett tilalmától – tegyük hozzá: egy kisszerű párt-biznisz miatt. A környezetvédő szervezet sürgette az egyszer használatos zacskók betiltását.

A Hírklikk értesülése alapján, a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium ragaszkodik a törvényhez, ami uniós vállalás is, de tudomásul kell vennie a fideszes lobbi nyomulását. Ezért a közelmúltban konzultációt folytattak a hazai műanyagipar képviselőivel, s a törvényt némileg átalakítva, ismét a parlament elé terjesztik. Információink szerint már ma újra a parlament előtt lehet a műanyagtörvény. Mindössze annyi változás várható, hogy a szigorítás – tehát a műanyag zacskók, szívószálak, műanyag étkészlet tiltása – nem 2021 januártól, hanem 2021 július 1-jétől lép életbe. Egyébként ez az uniós tiltás kezdete is, vagyis az ország teljesíti vállalását. Az átmeneti időre – épp a fideszes biznisz fenntartására – nem 5, hanem 10 milliárd forintot fordítanak majd.

Ehhez a változtatáshoz persze nem kellett volna ilyen nagy botrány kirobbantásával visszavonni a törvényt.