„A kormány mégsem tudatlan, hanem inkább gonosz”

HírKlikk 2019. szeptember 19. 10:12 2019. szept. 19. 10:12

„Kénytelen vagyok azt gondolni ezek után, hogy a kormány mégsem tudatlan, hanem inkább gonosz” – mondta Gurmai Zita, az MSZP képviselője szerdán azon a közös ellenzéki sajtótájékoztatón, amelyet a klímakatasztrófa ügyében tartott rendkívüli parlamenti ülésnap után tartottak, amin egyetlen kormánypárti képviselő sem jelent meg.

Pedig ezen az ülésen kellett volna megtenni az első lépést egy határozati javaslattal azért, hogy Magyarország a klímakérdés harcos képviselőjévé váljon, s hazai és nemzetközi szinten mindent kövessen el azért, hogy a polgárokban is tudatosuljon a klímaváltozás veszélye.

Magyarországon évente mintegy 700 ember hal meg járműbalesetben – ami jórészt emberi mulasztás következménye -, de ugyanennyi hal meg a szénerőművekhez köthető szennyezés következtében, ami viszont „egyértelműen a kormány mulasztása” – jelentette ki Gurmai.

„A kormány halogató politikája a klímavédelmi célok megvalósításában nem egyszerűen hibás: bűnös, emberéleteket követelt, évente 700 ember életét” – hangsúlyozta.

Ez a szám belátható időn belül nem is fog csökkenni – mondta a képviselő, hozzátéve: természetesen nemcsak Magyarország, de Németország, Csehország és Lengyelország is felelős ebben. „Erre mit tesz a kormány? Közösen keresztbe fekszik ezekkel az országokkal a március végi EU csúcson, hogy a 2050-es klímacsúcson a közös EU-s klímacélokat megpróbálják megsemmisíteni”.

Mint mondta, egy évvel ezelőtt már felhívta a kormánypárti képviselők figyelmét arra, hogy a klímaválság „még az ő nagy becsben tartott vezetőik életére is hatással tud lenni”. Persze lehet, hogy Mészáros Lőrincnek lesz lehetősége arra, hogy gabona- helyett kávéültetvényeket vegyen, ahogy „Tiborcz István is le tudja majd cserélni a német rendszámú terepjáróját egy Teslára, hacsak nem ki nem jön addig egy újabb modell”.

A többség számára azonban káros és beláthatatlan következményekkel jár a klímaválság, a veszély pedig nemcsak hogy súlyos, hanem valós és közeli. Veszélyezteti a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart és az élelmiszerbiztonságot is. Az alkalmazkodáshoz újfajta növényeket kell termeszteni, vízre van szükség és küzdeni kell az elsivatagosodás ellen, Budapesten pedig váltás kell, Karácsony Gergellyel.

„A miniszterelnök úgy beszél a zöld gondolatról, mintha Soros György iszlám hitre tért gyermeke volna. Kövér László a független és pártatlan média agymosó hatásáról delirál az éghajlatváltozás kapcsán, Bayer Zsolt pedig egyenesen ’klímakamuként’ foglalkozik a témával. Szégyen!” – mondta Gurmai.

Forrás: Hírklikk