A kormány tovább sarcolja az önkormányzatokat

HírKlikk 2024. október 18. 05:45 2024. okt. 18. 05:45

A területfejlesztésért felelős miniszter bejelentette, hogy a jövőre az önkormányzatokhoz – az idei évhez képest – befolyó iparűzési adótöbbletre 100 százalékos extraprofitadót vetnek ki. Az összességében 65 milliárd forintra becsült összeg egy állami alapba fog kerülni, és ezt osztanák újra a járások között arra hivatkozva, hogy a hazai járások fejlettségi szintje jelentősen elmarad az uniós átlagtól.

Az MSZP szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány az önkormányzatokat jogosan megillető adóbevételtől fosztaná meg ismét a településeket. Komoly kérdéseket vet fel az is, hogy milyen szempontrendszer alapján történne az újraelosztás, ráadásul az eddigi kormányzati tapasztalat okán nem lehet elmenni szó nélkül a részrehajlás kérdése mellett sem - írja közleményében Varga László, az MSZP elnökhelyettese.

A politikus szerint a kormánynak abba kell hagynia az önkormányzatok anyagi ellehetetlenítését. Itt az ideje, hogy több forráshoz, valamint több lehetőséghez jussanak az önkormányzatok.

Forrás: MTI-OS


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom