A kormány újabb félmegoldással rukkolt elő

HírKlikk 2020. május 7. 09:15 2020. máj. 7. 09:15

Adjon az állam béren kívüli juttatást a pedagógusoknak és a szociális ágazatban dolgozóknak is, az önkormányzatok pedig kapjanak célzott támogatást, hogy élni tudjanak a lehetőséggel és az eddig engedett 200 ezer helyett 400 ezer forintos béren kívüli juttatást tudjanak adni alkalmazottaiknak – ezt követeli a Szakszervezetek Akciószövetsége néven együttműködő négy érdekvédelmi tömörülés.

A járvány miatt nagy bajban lévő hazai turizmus és vendéglátás támogatására a kormány rendeletben emelte meg a Széchenyi Pihenő Kártyára feltölthető keret összegét, csakhogy a lehetőséggel kevés területen tudnak élni a munkáltatók – emlékeztet a szakszervezetek közleménye. 

Az április 21-én megjelent szabályozás költségvetési szerveknél 400 ezer, piaci munkáltatóknál 800 ezer forintig emelte meg az éves rekreációs keretösszeget, csakhogy a pedagógusok és a szociális szféra dolgozói egyáltalán nem kapnak cafetériát, az önkormányzatok közül csak a leggazdagabbak képesek béren kívüli juttatást is fizetni alkalmazottaiknak.

A 34 ezer kormányhivatali dolgozó ugyan áprilistól január elsejéig visszamenőleg béremelést kapott és ezzel együtt visszakapta a 2017-ben elvett cafetériát is, de annak csak az éves keret időarányos részét, 150 ezer forintot fizették volna ki. Az új lehetőséggel ez az összeg nőhetett volna meg további 250 ezer forinttal. Ugyanakkor – információink szerint – hétfőn minden megyében azt közölték a hivatalok dolgozóival, hogy csak 200 ezer forintra számítsanak, vagyis az állam mindössze bruttó 50 ezer forinttal támogatja fejenként – rajtuk keresztül – a magyar turizmust.

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ), a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete (TBDSZ) közleménye ugyan nem említi, de kizárásos alapon, így már csak a kormányzati igazgatásban, tehát a minisztériumokban és központi hivatalokban, valamint a rendvédelem területén dolgozók kaphatják meg a 400 ezer forintra emelt juttatást.

A Népszava több tárcánál is érdeklődött, de mindenhonnan az a felelet érkezett, hogy nem kaptak tájékoztatást a cafetéria megemeléséről. Egyedül a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkárának egyik leveléből derül ki, hogy a rendvédelemben megkezdték a juttatás megemelésének előkészítését. Igaz, az emelés mértékét Felkai László sem említi. A kormány tehát rendeletet alkotott egy jól hangzó lehetőségről, amit azonban maga sem tud vagy akar betartani.

Forrás: Népszava