A kormánypártiak többsége is ellenzi a közvagyon kiszervezését

HírKlikk 2021. június 11. 15:30 2021. jún. 11. 15:30

A magyarok háromnegyede nem ért egyet a közvagyon alapítványi kiszervezésével – derül ki a Publicus Intézet a Népszava megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményéből.

A magyarok 62 százaléka hallott róla, hogy a kormány alapítványokba szervezi ki a közvagyont – derült ki a Publicus Intézet felméréséből. A megkérdezettek többsége szerint ezzel a Fidesz–KDNP arra készül, hogy egy esetleges választási vereség után is komoly, az új hatalom számára ellenőrizhetetlen vagyon felett rendelkezhessen.

Erről az ellenzék szavazók 85 százaléka hallott, ezzel szemben tíz kormánypárti szimpatizánsból csak négyen, ami nem véletlen. A Fideszhez tartozó sajtó például arról hírt adott, hogy a vidéki egyetemek alapítványi fenntartásba kerülnek, ám azt már nem közölte, hogy a kormánypártiakkal telerakott kuratóriumok ettől kezdve saját hatáskörben dönthetnek a korábbi állami vagyonról.

A teljes népesség háromnegyede – köztük a Fidesz–KDNP-sek 54 százaléka is – helytelennek tartja, hogy a közpénz magánfenntartású alapítványokhoz vándoroljon. Az ellenzékieknek csak kilenc százaléka szerint pozitív a döntés. A válaszadók 58 százaléka – és a fideszesek harmada – szerint a kormány azért szervezi ki az állami vagyont, hogy egy esetleges választási vereség után a Fidesz, s ne a hatalomra kerülő ellenzék rendelkezhessen felette.

Forrás: Népszava