A koronavírus fertőzés lehetősége folyamatos, de hatásos fegyver lehetne ellene az Ivermectin tabletta

Millei Ilona 2020. november 21. 07:57 2020. nov. 21. 07:57

Bár még jócskán benne vagyunk a koronavírus járvány második hullámában, sokan már a harmadikat emlegetik. Pusztai Erzsébet infektológus, egészségügyi szakértő szerint,  itt nem érdemes hullámokról beszélni, mert a vírus folyamatosan köztünk van. Minden azon múlik, hogy mennyi a kontaktus, az emberek mennyire tartják be a szabályokat, és mennyire vigyáznak egymásra. Szerinte azonban a járványban – a megelőzés mellett – a korai kezelés lenne fontos, azért, hogy kevesebben jussanak el a kórházig és még kevesebben a lélegeztetésig! Ehhez pedig minél előbb lehetővé kellene tenni Magyarországon is az emberi használatra készülő Ivermectin tabletta korai alkalmazását, amelynek a hatásosságát már több mint negyven tanulmány bizonyítja.

– A vakcinák mennyire adnak lehetőséget arra, hogy végre megállítsuk ezt a vírust?

– Hol van az még! Mivel még vakcina sincs, egyelőre az egyéni védekezés állítja meg a vírus terjedését, tehát a maszk, a higiénés szabályok betartása, a távolságtartás. A járványban – a megelőzés mellett – a korai kezelés fontos volna annak érdekében, hogy kevesebben jussanak el a kórházig és még kevesebben a lélegeztetésig! Minél előbb lehetővé kellene tenni Magyarországon is az emberi használatra készülő Ivermectin tabletta forgalmazását és korai alkalmazását, mert már sok adat van arra, hogy megelőzésként és a korai kezelésben is nagyon hatásos. Ma már több mint negyven tanulmány bizonyítja ezt! Egyébként, ha már itt is lesz a vakcina, akkor is hosszú ideig tart, hogy kellő létszámú embert be lehessen oltani vele.

– A spanyol nátha terjedésére hivatkozva, sokan már harmadik hullámot is emlegetnek. A rekordszámú fertőzött miatt, a szakértők szerint a koronavírus harmadik hulláma érhette el Japánt, Romániában Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke azt mondta, februárban, márciusban könnyen megjelenhet a koronavírus-járvány harmadik hulláma, Franciaországban a harmadik hullám elkerülésére a párizsi városháza már megkezdte egy négyfokú riasztási szint kidolgozását, amelyet a jövőben a reprodukciós ráta változása alapján léptetne életbe az önkormányzat. Lesz harmadik hullám? 

– Az igazság az, hogy a vírus nem tűnt el, folyamatosan itt van közöttünk! Amikor Európában bevezetik a szigorításokat, akkor a járvány alábbhagy, és ahogy nő a találkozások száma, úgy kezd el újra terjedni. Ezen nem lehet csodálkozni, ez a vírus ilyen!  Az, hogy mennyire van közöttünk folyamatosan vagy hullámokban, az elsősorban az emberek viselkedésén múlik. Talán egy kicsit az időjáráson is, mert látjuk, hogy nyáron sokkal több volt a kontaktus, és mégsem volt annyi fertőzött, de hullám ide, hullám oda, a vírus itt van közöttünk. 

– Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában tegnap reggel arról beszélt, hogy a szociális intézményekben és az iskolákban azért kezdenek bele az antigénes tesztelésbe, mert kérték, és bár a gyorstesztek 90 százalékban mutatják ki a pozitív fertőzötteket, a negatív tesztek 50-60 százalékos biztonságúak, de nagy a kormányon a nyomás, az érintettek nagyobb biztonságban érzik magukat tőle...

– Érdekes, hogy az emberek kérésére hivatkozik, miközben a szakma tavasz óta folyamatosan azt mondja, hogy tesztelni, tesztelni! Csak így lehet a fertőző személyeket izolálni.

– Közben jön a karácsony…

– Az ünnepi időszaknak kettős hatása lehet. Egyrészt az emberek sokkal jobban visszavonulnak. Nálunk a karácsony általában családi ünnep, ez bizonyos mértékben csökkentheti az idegenek közötti találkozásokat, hiszen napokig boltba se megyünk. Ha a családok azonban nagyobb létszámban összejönnek, és egy valaki fertőz közülük, akkor könnyebben átadhatja családon belül a fertőzést. Azt megfigyelték már Nyugat-Európában is, hogy a nagy családi találkozások komoly csoportos fertőzést eredményezhetnek. Ilyenkor az a fontos, hogy akinek a legkisebb hurutos tünete van, az ne menjen sok ember közé. Ha lehetne teszteket készíteni mindenkinek, akkor nyugodtabban összejöhetne a család, mert kevésbé valószínű, hogy lenne közöttük olyan, aki fertőz. Van egy olyan orrspray, aminek a hatóanyaga „azelasztin”. Azt mondják, hogy az orrba fújva átmenetileg csökkenti a fertőzött ember nyálkahátyáján a vírusok mennyiségét, és így kisebb lesz a fertőzés átadásának veszélye. Nagyszülők látogatásakor pedig viseljünk maszkot, bármilyen kényelmetlen is!

– Orbán Viktor tegnap arról is beszélt a rádióban, hogy Magyarországon nemsokára nagyarányú átoltás is lesz, amit hasonló rendszerben kell kivitelezni, mint most a szociális intézményekben és az iskolákban az antigénes tesztelést, ezért ez egy próba is egyben. Be fog válni ez a módszer az átoltásra? 

– Más dolog a mintavétel, és más dolog az injekció beadása. Ez utóbbit nem végezheti akárki, főleg ha speciális kezelést, különleges hűtést igényel a vakcina, tehát alig hiszem hogy a tesztelési csapatok azt végrehajthatnák. Sok helyen oltó-pontokat kell felállítani a speciális felkészültséggel. Erre már most készülni kell! Egymillió embert leoltani nagyon sok idő, az oltópontok számától függően, ez az idő pontosan kiszámolható! 

– Orbán azt is mondja, tizenkét millió nyugati vakcinát kötött le Magyarország. Miért kell tízmillió embernek tizenkét millió vakcina?

– Nem tudom. Egyrészt nem vagyunk tízmillióan, másrészt nem lehet mindenkit beoltani. Vannak olyan immunzavarokkal élő emberek, akiket nem lehet beoltani. Persze a védőoltás típusától függ. A csecsemők és kisgyerekek oltása is kérdéses, és egészségi állapot szerint is meg kell nézni, hogy kik azok, akik olthatók, kik azok, akik nem. Nem értem, hogy miért tizenkét millió, erre sem kaptunk szakmai választ.

– Azt is mondta a miniszterelnök, hogy a magyarok nagy része csak magyar vakcinával oltatná be magát…

– Ilyen felmérést én nem ismerek. Magyar vakcina pedig még nincs.

– Ráadásul volt egy felmérés, ami szerint a magyarok túlnyomó része (47 százalék) nem oltatná be magát koronavírus elleni vakcinával, különösképpen nem a kínai és orosz hátterű vakcinákkal...

– Ez a nagy ellenállás megint a borzalmasan rossz információ-áramlás, az összevissza beszéd, és a teljesen zavaros hozzáállás eredménye.

– Azt is mondta a miniszterelnök, hogy ugyanakkor nem szabad reménykedni, mert semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy megkezdődött volna a fertőzés lassulása, vagy, hogy túl lennénk már a nehezén. Attól, hogy most megállni látszik a fertőzés, a számok még megindulhatnak felfelé és lefelé is. Ezzel ő is egy kvázi harmadik hullámra gondolhatott?

– Azért nem szeretem ezt a „harmadik hullámot”, mert úgy néz ki, mintha valami külön dolog lenne. Minden azon múlik, hogy mennyi a kontaktus. Ha sok, akkor megnő a fertőzöttek száma, ha csökken, akkor csökken a fertőzöttek száma is. Most, hogy már nem 5000 fölött találnak fertőzöttet, a görbék egy kicsit azt mutatják, mintha lassulna. Ezen nem lehet csodálkozni. Az első hatás lehetett az őszi iskolai szünet, utána nem sokkal korlátozó intézkedések következtek. Én úgy látom, hogy nem valami különleges hullámok vannak, a kontaktusszám és az egyének óvatossága a meghatározó. Minden azon múlik, hogy az emberek mennyire tartják be a szabályokat, és mennyire vigyáznak egymásra!