A koronavírus még az abroncshasználati szokásainkra is hatással volt

HírKlikk 2020. október 7. 04:00 2020. okt. 7. 04:00

A járvány miatt, kevesebbet autóznak az emberek, ezért egyre többen döntenek a négy évszakos gumiabroncsok mellett.

A hvg.hu számol be a Bridgestone abroncsgyártó információi alapján arról, hogy nagyjából negyedével nőtt itthon a négy évszakos abroncsok iránti kereslet január és augusztus között, miközben a nyári és téli gumik eladásai mérsékelten, hat-tíz százalékkal csökkentek.

A változó tendenciát az európai adatok is reprezentálják, ugyanis amíg a teljes abroncspiac az elmúlt öt évben lassú emelkedést, illetve az utóbbi másfél évben stagnálást mutat, addig az egész esztendőben használható gumik gyors ütemben törnek előre.

A négy évszakos abroncsok eladási aránya a tavalyi 4,4 százalékos éves szint több mint dupláját, 8,5 százalékot ért el júliusban és augusztusban is az átlag felett maradt. Lengyelországban a 2020-as arány már 12 százalék feletti, Németországban pedig idén először átlépte a 20 százalékot.

Az ősz rendszerint a téli abroncsok vásárlásának időszaka, ám a várható hazai és nemzetközi utazási korlátozások hatására többen dönthetnek úgy, hogy a téli garnitúra helyett négy évszakosra váltanak, így a téli alacsonyabb kihasználtság esetén tavasszal megspórolják az abroncscserét.

A négy évszakos gumi tehát a Bridgestone szerint még mindig azoknak jó választás, akik általában nem szélsőséges időjárási viszonyok között autóznak, elsősorban városban vagy kezelt, jó állapotú közutakon vezetnek, illetve akik évi szinten legfeljebb 20 ezer kilométert tesznek meg a járművel.

Forrás: hvg.hu