A következő lépésben már Azerbajdzsán szintjére süllyedünk, ezért kell a kormányváltás

HírKlikk 2021. július 29. 14:33 2021. júl. 29. 14:33

A civil aktivitásnak kulcsszerepe van abban, hogy jövő májustól egy demokratikus, biztonságos országban élhessünk.

A Pegasus-botrányt nem célszerű kontextuson kívül nézni, hiszen az csak egy állomása annak, amit az Orbán-rezsim művel. Nem szabad tovább süllyedni a megfigyelésbe, a lehallgatásokba és a megfélemlítésbe, hanem változtatni kell – erről beszélt Bárándy Gergely, ügyvéd szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként, illetve korábban, hétfő délután, a lehallgatások ellen szervezett tüntetés egyik szónokaként is.

„2010-től azt látjuk, hogy egy olyanféle hatalomkoncentráció, olyanféle centralizáció folyik ebben az országban, ami gyakorlatilag leképezi mondjuk azoknak a keleti típusú autokráciáknak, diktatúráknak a rendszerét, mint Oroszország, Azerbajdzsán vagy Törökország” – mutatott rá Bárándy.

Hangsúlyozta, azok a centralizációs lépések, amelyek itthon látszanak, Keleten is megtalálhatók. „Mindenki tudja, hogy ellenzéki újságírókat, ellenzéki politikusokat Oroszországban, Azerbajdzsánban megfigyelnek. Ott már eljutottak oda, hogy üldözik és be is börtönzik őket”.

A folyamat lépéseit illusztrálva, a jogi szakember kiemelte, „ha megnézzük mondjuk a civiltörvényt, ami megelőzte ezt, ott egy az egyben komplett bekezdéseket emeltek át az orosz civiltörvényből a magyarba”.

Hozzátette, hasonló elem volt még az Alkotmánybíróság jogköreinek megnyirbálása, a bírói függetlenség csorbítása, a CEU megbélyegzése és kiebrudalása, a civilek ellen intézett támadások vagy épp az Állami Számvevőszék működésének átalakítása. „Ez mind-mind azt képezi le, ahogy egy keleti típusú autokrácia működik”.

Bárándy Gergely elmagyarázta, valójában nem is meglepő a Pegasus-botrány, hiszen ennek a folyamatnak természetes velejárója, hogy már egyre többeket megfigyelnek. „Ez persze nem elfogadható, hanem egy tragédia egy ország történetében, de ettől még tény. (…) És pontosan ezért kell '22-ben a váltás (…), hogy ne jussunk el oda, hogy ezeket az embereket mondjuk be is börtönzik”.

Az ismert ellenzéki ügyvéd szerint Orbán egyik régi tusványosi beszédében már utalt a centrális erőtér kiépítésére és a Kelethez való csatlakozási vágya is köztudott, tehát a folyamat nem egy sodródás, hanem tudatos, bár a részelemek nem voltak előre kidolgozva.

„Politikai kérdés, hogy akkor, amikor civileket, újságírókat, ügyvédeket lehallgatnak – méghozzá jogszerűtlenül, akkor ezt miként értékeljük. (...) Ha jól tudom, ezt a szoftvert csak kormányoknak adják el, de jó lett volna, ha elmennek a nemzetbiztonsági bizottság ülésére a fideszes képviselők, hogyha egyébként érdemi válaszokat adna egy miniszter, egy államtitkár ezzel kapcsolatban, de mindenki hallgat róla. Szerintem egy ilyen esetben, egy ilyen ügyben egy kormánynak elemi érdeke lenne ezt tisztázni, és nem teszi meg. Nyilván mondhatnánk, hogy ezek a tények beszédesek...” – tette hozzá, utalva arra, hogy hol érdemes a felelősöket keresni.a nemzetközi visszhangot kiváltó ügyben.

Kérdésre, hogy a tüntetésen való felszólása egy jel-e arra, hogy vissza kíván térni a politikába, Bárándy Gergely elmondta, „2022-ben esélye van a kormányváltásnak, és (…) sokak által ismert módon baloldali érzelmű, mostani ellenzéki értelmiségiként azt mondom, hogy egy ilyen esetben, ha szükség van az én szaktudásomra, akkor nyilván el fogok azon gondolkodni, hogy mit tudok hozzátenni. (…) Ügyvédként is részt lehet ebben venni és politikusként is. (…) Nagyon szívesen és büszkén vállalom, hogy az ellenzék közjogi programjának az alapjait én írtam és én egyeztettem le, ami majd most megy társadalmi vitára. Tehát a háttérben az ember, én azt gondolom, hogy ellenzéki vagy baloldali érzelmű értelmiségiként ezt segíti”.