A külső tényezők a magyar kormány és Orbán Viktor számára is nagyon romlanak

Millei Ilona 2021. március 2. 07:34 2021. márc. 2. 07:34

Kenyértörés az EPP-vel, kilépéssel fenyegetés, kacsintgatás a szélsőjobboldali pártok felé, kínai és orosz vakcinamutyi, az európai vakcinaútlevéllel szemben sunyi kis trükk bevetése. Ezek azok, amelyek az elmúlt időszakban a magyar kormány tetteit jellemezték leginkább. Ám úgy tűnik, a világnak – de Európának biztosan –, mindebből elege van. Az orbáni politikával szembeni erősen kritikus Biden-adminisztráció, az egyre kritikusabb Európai Unió és Európai Bizottság miatt a magyar kormány számára a helyzet folyamatosan romlik. Ezt Orbán Viktor is érzékeli, most nem keresi a konfliktusokat, inkább kitérne az újabbak elől, de a külső tényezők számára is nagyon romlanak. Szent-Iványi Istvánnal, az Új Világ Néppárt külpolitikai szakértőjével beszélgettünk.

– Egyre valószínűbb, hogy hamarosan kenyértörésre kerül a sor az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti csoportja és a Fideszes EP-képviselők között. Az EPP elnökségének pénteki ülésén megszületett a döntés az eljárási szabályzat módosításáról, amely lehetővé tenné a csoportos kizárást és felfüggesztést, amelyre jelenleg nincs mód. Ez mit jelentene a Fidesz számára?

– Maga a szabályozás még nem született meg, azt a héten fogják elfogadni. Egy előzetes megállapodás született a nemzeti delegációk vezetői között. Ez alapvetően arra utal, hogy ez a döntés napokon belül meg fog születni. Ami azt jelenti, hogy nem csak egyes tagokat, de teljes csoportokat ki lehet zárni az európai parlamenti frakcióból, méghozzá azokat, akiknek a pártja föl van függesztve, vagy ki van zárva az EPP-ből, mint pártból. Ezeket nem kétharmaddal, hanem egyszerű többséggel, tehát sokkal egyszerűbben is meg lehet fosztani a jogaiktól, fel lehet függeszteni, vagy ki lehet zárni. Ez a történet nyilván a Fideszről szól. Miután kiderült, nem biztos, hogy a csoport kétharmada szavazna róla, hogy a Fideszt kizárják, vagy felfüggesszék, ezért lejjebb vitték a küszöböt, ami most egyszerű többség. Nyilván előbb-utóbb, sőt, inkább előbb, mint utóbb be is következne minimum a felfüggesztés, ami gyakorlatilag minden frakcióhoz kötődő jog megvonását jelenti. Ez rendkívül megalázó dolog, és ezzel értelmetlenné is válik a Fidesz ottani tagsága, mert nem tudja gyakorolni a képviselői jogait.

– Megteszi a Fidesz, hogy kilép a Néppárt frakciójából, ha elfogadja az alapszabály-módosítást?

– Ilyen értelemben logikus döntés, hogy akkor a Fidesz-frakció tagjai távoznak az EPP-ből. Szerintem ezt is akarták elérni azok, akik ezt tervezték. Az volt a céljuk, hogy a Fidesz távozzon, és ne kelljen erről formális döntést hozni, mert az megosztaná az EPP-t. Sokkal egyszerűbb, ha a Fidesz maga távozik ebből a csoportból.

– Tehát azután, hogy Orbán Viktor levélben jól megfenyegette Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét, hogy kilép, ki is lép.

– Szerintem igen. Ő azt mondja, ha szerdán bekövetkezik ez az alapszabály-módosítás, akkor kilép. Meg is fogja tenni. Ez egy utolsó kísérlet a részéről arra, hogy befolyásolja az eseményeket. Ő úgy gondolja, hogy az EPP-nek nagyon fontos, hogy a Fidesz ott legyen, de én úgy látom, hogy most jutott el a dolog arra a pontra, hogy ez már nincs így, tehát megválnak tőle. Egyébként ő már megtette a lépéseket, mert Giorgia Meloninak, az Olaszország Fivérei szélsőjobboldali párt elnökének már egy hete nagyon barátságos levelet írt. Ezt Meloni Facebook-posztjából tudjuk, itthon nem hozták nyilvánosságra. Én azt gondolom, Orbán már előkészítette a távozását a Néppártból.

– És milyen súlyú közösségbe fog keveredni, ha egy ilyen szélsőjobboldali csapatot próbál maga körül kialakítani?

– Végül is, ha hozzájuk csatlakozik, az óriási presztízsveszteség, ami sajnos nem csak a Fidesz, hanem Magyarország szempontjából is az. Mert ez azt jelenti, hogy Magyarországon a kormányzó párt egy szélsőjobboldali csoportosulás része. Ez még nem teljesen eldöntött, mert úgy tudom, lehet, hogy a konzervatívokhoz, a lengyel PIS csoportjához, az Európai Konzervatívok és Reformistákhoz is csatlakozhat. Mindenesetre az, hogy a Melonival ilyen barátságos levélváltásban volt, arra utal, hogy az irányba is tájékozódott.

– Miért Novák Katalin hozta nyilvánosságra Orbán Manfred Webernek írt levelét?

– Én úgy látom, hogy a Fidesz külpolitikáját az elnökségben jó ideje Novák Katalin felügyeli.  Olyan pletykák is voltak, hogy akár egy következő külügyminiszter is lehet belőle. A Fidesznek, mint pártnak a külügyeit már jó ideje ő kezeli, ő tárgyal ezekben az ügyekben. Ezért ezt én nem tartom meglepőnek. Ő foglalkozik ezekkel az ügyekkel.

– Az Orbán-levél válasz a Néppártnak, vagy – ahogy egyre többen fogalmaznak –, ajándék?

– Azt gondolom, hogy nagyon sokan föllélegeznek a Néppártban az Orbán-levéltől, mert megkíméli őket attól, hogy egy kínos, kellemetlen kizárási eljárást, vagy felfüggesztést kezdeményezzenek. Ez végül is lezárja úgy a történetet, hogy nekik igazából aktívan nem kell semmit sem csinálniuk, csak egyszerűen elfogadni, hogy a Fidesz kilép. Ezt most már a többség akarja. Az a probléma, hogy az EPP-ben van néhány párt, amelyik nagyon ragaszkodik a Fideszhez. De így velük sem kell konfliktusba keveredni, ha a Fidesz távozik. Volt, aki azt mondta, hogy akkor ők is kilépnek, ha a Fideszt kizárják, de így most nincs kizárás, a Fidesz saját maga dönt a kilépéséről. Mindenkinek ez a jobb megoldás.

– És az Európai Uniónak mit fog ez jelenteni?

– Az unió ezt már régebben beárazta, rég nem tartja az EPP részének a Fideszt. A pártot két éve függesztették föl, azóta Orbán Viktor nem vehet részt az uniós néppárti kormány- és államfőinek találkozóin, gyakorlatilag ki van zárva ebből a közösségből. Sok minden már nem történik. A kilépés az Európai Uniónak, és főleg az EPP-nek viszont erősítheti a presztízsét. Az EPP-t úgyis sokan támadták, hogy elnéző mindenféle szélsőséges pártokkal szemben, és, ha már nincs ott a Fidesz, ez a támadási felület kiesik.

- Az uniós országok közül eddig egyedül Magyarország vett az unióban nem engedélyezett kínai vakcinát - 5 millió adagot -, mondhatjuk, hogy vakcinadiplomáciát folytat Kínával Orbán?

– Azt szokták mondani, hogy Kína folytat vakcinadiplomáciát, ami azt jelenti, hogy a vakcinán keresztül próbál befolyást szerezni. Az Orbán-kormányról én úgy fogalmaznék, hogy vakcinamutyit folytat a kínai és az orosz kormánnyal is. Mert ebben nincs diplomácia, ez gyakorlatilag valamiféle zavaros mutyizás az oroszokkal és a kínaiakkal.

– Mi lehet ennek a következménye?

– Lehetnek kellemetlen következményei, mert most folyik annak a kitárgyalása, hogy milyen módon biztosítsanak könnyítéseket azoknak, akik be vannak oltva. Lengyelország már egyértelművé tette, hogy  csak azokra vonatkozik a könnyítés, akik az Európai Unióban elfogadott vakcinákkal vannak beoltva. Nem ő az egyetlen, több országban is hasonló véleményen vannak. Ha ez lesz az európai szabályozás, akkor gyakorlatilag sok honfitársunkat kizárják. Illetve, lehet utazni, csak friss teszttel és karantén-kötelezettséggel, vagyis sokkal bonyolultabban és nehezebben.

– Mit szól ehhez a magyar kormány?

– Ennek kivédésére a hét végén a magyar kormány egy kis, ravasz trükköt próbált bevetni, és szerintem ez nagyon vissza fog ütni. A trükk lényege az, hogy mostantól nem közlik az EU-s szervvel, az Európai Egészségügyi Szolgáltatási Térrel azt, hogy kit milyen vakcinával oltanak be. Gyakorlatilag mától kezdve nincs információja az Európai Uniónak arról, hogy akiket Magyarországon beoltanak, azokat milyen vakcinával oltottak be. A vakcinaútlevelet is úgy fogják kiállítani, hogy „beoltott”, és nem jelölik meg rajta, hogy milyen oltással. Ez látszólag könnyítés, csak kérdés, hogy el fogják-e ezt fogadni, és nem azzal jár-e majd, hogy akkor egyáltalán nem fogadják el a magyar igazolást. Azokét sem, akiket egyébként Pfizerrel, vagy az EU által elfogadott vakcinával oltottak be. Mert a vakcina-útlevélnek azt is tartalmaznia kell, hogy mivel oltották be a tulajdonosát.

– Mindez, az EPP-ből való kilépés, kacsingatás a szélsőjobboldali pártok felé, a kínai és orosz vakcinamutyizás, a sunyi trükközés a vakcina útlevéllel – mindezért mekkora árat fizethet Magyarország?

– A magyar kormány számára a helyzet folyamatosan romlik. Biden megválasztásával már egy erősen kritikus amerikai adminisztráció jön, az Európai Unió és az Európai Bizottság is egyre kritikusabban lép fel vele szemben. Ezeket Orbán Viktor érzékeli, látható, hogy most nem keresi a konfliktusokat, inkább kitérne az újabbak elől, és azt is érzékeli. De a külső tényezők számára is nagyon romlanak.