A külügy mossa kezeit, semmi köze a lélegeztetőgépek garanciáihoz

Zutyu 2021. május 23. 07:37 2021. máj. 23. 07:37

A Külgazdasági és Külügyminisztérium működőképes állapotban átadta a tavaly beszerzett lélegeztetőgépeket az országos Kórházi Főigazgatóságnak, így tőlük kell megkérdezni, hogy a sose használt, de azért beüzemelt lélegeztetőgépek garanciája meghosszabbításáért tettek-e lépéseket.

A közelmúltban számolt be arról a HírKlikk, hogy lejáróban az életmentésre sosem használt lélegeztetőgépek tömegeinek garanciája, mert a jellemzően Kínából beszerzett eszközökre egy éves garanciát biztosítottak a gyártók. A beszerzett 16 ezer lélegeztetőgépért 300 milliárd forintot fizetett ki Szijjártó Péter minisztériuma, azaz darabonként csaknem 19 millióért vették azokat. Mint arról szintén beszámoltunk, gyakran oly módon, hogy a vételár 100 százalékát előre kifizették a gépekért.

Az RTL Klub Híradója korábban arról számolt be, hogy a gépek egy része azóta egy gödöllői raktárban porosodik, csak a tárolásuk havonta 90 millió forintba kerül. Az RTL Klub összesen 425 elajándékozott lélegeztetőgépet számolt össze. Ez az átlagos beszerzési árral, azaz 19 millió forinttal számolva, nagyjából 8 milliárd forintos ajándékot jelent a magyar adófizetők pénzéből.

De mindez nem oldotta meg azt a problémát, hogy a sok ezer berendezés garanciája hamarosan lejár, ezért közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a tárcához. Válaszoltak is. „A minisztérium által beszerzett lélegeztetőgépek beüzemelve, életmentésre tökéletesen alkalmas állapotban átadásra kerültek az OKFŐ részére. A beüzemelt lélegeztetőgépek átadását követően, a tulajdonosi joggyakorló jogosult eljárni, így a kérdésben a minisztérium illetékességgel nem rendelkezik, nem tekinthető az infó törvény alapján adatkezelőnek.”

Természetesen ezután közérdekű adatigényléssel fordultunk az Országos Kórházi Főigazgatósághoz is, amint válaszolnak, beszámolunk róla.