A kutatás szabadságát sérti a kormány terve

HírKlikk 2019. június 2. 17:53 2019. jún. 2. 17:53

Súlyosan sérti a kutatás szabadságát, szakmai, tudományos érvek nem indokolják, és az 1956-os Intézet munkatársaival előzetes egyeztetésre nem került sor” – szögezte le portálunknak eljuttatott közleményében Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának az elnöke. Gábor György vallásfilozófus kinyilvánította, hogy „nyilván majd Szakály Sándor és a Veritas Intézet dolgozói is szép lassan megszólalnak, s elmondják, hogy...mindez számukra erkölcsileg vállalhatatlan”.

Pénteken robbant a bomba: az Index vette észre, hogy a Magyar Közlönyben 2019. május 30-án megjelent 129/2019 (V.30.)  számú kormányrendelet értelmében 2019. június 15-től elveszik az Országos Széchenyi Könyvtártól az 1956-os Intézetet, és a Veritasba olvasztják. Orbán Viktor írta a alá a rendelet, amely szerint a Veritas megkapja a vagyoni jogokat és az ingó és ingatlan eszközállományt a 2012 óta az Országos Széchenyi Könyvtár osztályaként működő intézettől.

„A Bibó István Közéleti Társaság, a Göncz Árpád Alapítvány és a Nagy Imre Alapítvány aggodalommal értesült a Magyar Közlönyben 2019. május 30-án megjelent 129/2019 (V.30.) számú kormányrendeletről, amelynek értelmében 2019. június 15-től, ’beolvadásos kiválással’ a VERITAS Történetkutató Intézet veszi át az 1956-os Intézet – Oral History Archívum működtetését. A döntést, amely súlyosan sérti a kutatás szabadságát,  szakmai, tudományos érvek nem indokolják, és az 1956-os Intézet munkatársaival előzetes egyeztetésre nem került sor” – közölte Gulyás András, a Gönsz Árpád Alapítvány kuratóriumának az elnöke.

Gábor György filozófus Facebook posztjában azt fejtegeti, hogy ha igazak azok az értesülések, miszerint korábban már megpróbálták betolni az 56-os Intézetet a Veritas alá és akkor a Veritas vezetőjének, Szakály Sándornak az ellenállásán bukott meg a terv, s Szakály most egészségi okokból akadályoztatva van, „akkor itt a legalapvetőbb emberi és civilizatorikus normák legförtelmesebb felrúgásáról van szó, barbárságról, amelynek a kezdeményezője legfeljebb sejthető, de amelynek elrendelője ismert: tudniillik a kormányrendelet aláírója, azaz maga a miniszterelnök, Orbán Viktor. És ha ez tényleg így igaz, akkor az európai civilizáció és a kereszténység legnagyobb védelmezőiről derült ki sokadszorra, ám immár félreérthetetlenül, hogy utolsó gazemberek, akik, ha ezt saját emberükkel képesek voltak minden skrupulus nélkül megtenni, akkor csupán fantázia kérdése, hogy bárki mással mi mindenre lennének képesek” – szögezi le Gábor György.

Mint írja: „Nyilván majd Szakály Sándor és a Veritas Intézet dolgozói is szép lassan megszólalnak, s elmondják, hogy tűrhetetlen, szakmailag indokolatlan és etikailag elfogadhatatlan az, ami az ’56-os Intézetben dolgozó kollégáikkal történik, s mindez számukra erkölcsileg vállalhatatlan”.

Gábor Györgynek ez a második Facebook posztja a témában. Az elsőben reményét fejezi ki, „hogy a történészi munka gyakorlásához elengedhetetlen szakmai elkötelezettség és tisztesség még mindig erősebb bennük az aktuális érdekeknél, arról nem is beszélve, hogy történészekként egészen bizonyosan képesek átgondolni (minthogy erre sok-sok kínos, kegyetlen, megvetésre méltó, embert és szakmát roncsoló példa adódott akár csak az elmúlt öt-hat-hét évtizedből), hogy ha mindezt nem teszik meg, miként vélekedik majd róluk, személyükről és munkásságukról – hamarabb, mint ahogy azt most gondolják – a magyarországi tudománytörténet néhány év múlva.”

Pénteken kerestük az ügyben Szakály Sándort, akinek az intézet honlapján feltüntetett mobilszámát egy hölgy vette fel, és közölte, hogy a kérdéseinket tegyük fel az EMMI Sajtóosztályának.

Forrás: Hírklikk