A láthatatlan áldozatok – az orvosi kamara váteszi állásfoglalása

HírKlikk 2020. április 14. 11:13 2020. ápr. 14. 11:13

Habár nem friss az állásfoglalás – öt napja született –, ám a Húsvét alatt történtek különösen hangsúlyossá teszi a Magyar Orvosi Kamara elnökségének álláspontjában megfogalmazottakat. Öt napja még nem létezett a miniszteri (?) utasítás a kórházigazgatók számára az ágyak hatvan százalékának a kiürítéséről, akkor még nem rúgtak ki vezetőt, aki nem hajtotta ezt végre parancsszóra, de a MOK már akkor figyelmeztetett az úgynevezett láthatatlan veszteségekre. Magyarra lefordítva, hogy emberek fognak meghalni, mert nem látják el őket a járványra hivatkozva hozott parancsok miatt.

„Az egyéb ellátások ilyen mértékű halasztása nem megengedhető, a már most is látható, jobb híján ’láthatatlan veszteségnek’ nevezett probléma mellett, az ellátatlan esetek felgyűlése a járvány okozta veszélyhelyzet végén, egy kizsigerelt és megtizedelt egészségügynek és társadalomnak, gazdaságnak okoz majd kezelhetetlen gondot” – figyelmeztet a MOK.

Mint rámutat, a járvány a jelen szakaszában még nem okoz általános, komoly terhelést az ellátórendszer számára, ám az átszervezések, az orvos-beteg találkozások ritkítását célzó intézkedések, a halasztható kezelések, műtétek egyelőre meghatározatlan idővel való eltolása, valamint a 65 év feletti orvosok közvetlen ellátásból való kivonása miatt nagyszámú olyan beteg van, akinek az egyéb, nem koronavírushoz köthető betegsége ellátást, gondozást, gyógykezelésének folytatását igényli. Ezen betegek ellátása nagyon meglassult, megnehezedett („a késlekedés miatt potenciálisan akár halálos károsodásokat szenvedve”).

Most még a relatíve kevés fertőzött mellett, a fenti problémából adódó „láthatatlan áldozatok”, járulékos károk, az ellátatlanul maradt vagy késve ellátott betegek egészségkárosodása, esetleges halála a járvány által okozott kárnál akár nagyobb jelentőségű is lehet.

A probléma egyszerre szakmai, egészség-gazdaságtani és etikai kérdés – hívja fel a figyelmet a dokumentum, amely szerint az erőforrásokkal való gazdálkodásnak a legnagyobb társadalmi nyereséget (megmenthető életév és életminőség) kell szolgálnia. A MOK most készülő etikai ajánlása szerint, azonos elveket kell alkalmazni a Covid-19 vírus­sal fertőzött és azzal nem fertőzött páciensek esetében. Nem szabad különbséget tenni az erőforrások elosztásában a Covid-19 vírussal fertőzött páciensek és a más betegségekkel küzdők között – szól az intelem.

A közlemény konkrét javaslatokat is tartalmaz, részletesen bemutatva, hogy a helyzet megváltoztatása érdekében, végre kellene hajtani (s hogyan) az ellátórendszer feladat szerinti megosztását, az ellátóhelyek koncentrálását, s szükség van új ellátásszervezési eszközökre és naprakész információkra. A javaslatok részleteiről itt olvashatnak bővebben.

Forrás: Hírklikk