A legtöbben épületszigetelésre és ablakcserére költenék az otthonfelújítási támogatást

HírKlikk 2024. július 1. 15:25 2024. júl. 1. 15:25

A legtöbben épületszigetelésre és ablakcserére költenék az otthonfelújítási támogatást, de napelemet vagy hőszivattyút is sokan vennének a hétfőtől igényelhető forrásból – közölte az OTP hétfőn.

Az OTP Otthon és az OTP Bank megbízásából készült felmérésből kiderült, hogy a pályázat népszerű, az ingatlantulajdonosok 52 százalékát érdekli a lakóingatlanok energiahatékonyságát támogató pályázat. A teljes lakosságon belül 38 százalék tervez korszerűsítést, de nem csak energetikai célú beruházást. A villanyvezetékeket 44 százalék korszerűsítené, lakásfestést 77 százalék szeretne. Mind az ablakcsere, mind a szigetelés körülbelül 40 százalék számára fontos, más energiahatékonysági beruházásokat csaknem 20 százalék finanszírozna – írták.

A közlemény szerint a fiatalok nagyobb arányban terveznek ingatlanfelújítást, de földrajzi elhelyezkedés alapján is látszanak különbségek. A legkevésbé Dél-Dunántúl és Észak-Alföld aktív, noha az alacsonyabb jövedelmű térségeknek nagyobb támogatás jár. A visszajelzésekből kiderül, hogy a Dél-Alföldön élők gondolkodnak leginkább szigetelésben, az ablakcsere a Közép-Dunántúlon, a napelem és hőszivattyú Észak-Magyarországon népszerűbb.

Az OTP arra számít, hogy a magas rezsiköltségek miatt az otthonfelújítási támogatás népszerű lesz. Az energetikai korszerűsítések nem csak a kiadásokat csökkentik, az ingatlan értékét is növelhetik, nyílászárócsere vagy a homlokzatszigetelés után egy lakás 20-30 százalékkal is többet érhet – tették hozzá.

Forrás: MTI/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom