A lengyelországi választások tanulságai

HírKlikk 2019. október 17. 08:17 2019. okt. 17. 08:17

„A lengyelországi választások tanulságai” - ezzel a címmel közölt terjedelmes elemzést a Politico  amerikai portál európai kiadása. A PiS 43,59 százalékot szerzett, ami 235 mandátummal többséget jelent a 460 tagú Szejmben, amely a két kamara közül a nagyobb jogkörrel bír. Újdonság, hogy négy éve először az ellenzék van többségben a szenátusban, amely akadályozhatja Kaczynski terveinek megvalósítását.

A tanulságok:

1. A sokáig szinte figyelmen kívül hagyott szenátus jelentősége megnőtt, de még csak találgatások vannak, hogy mit tud tenni. A szenátus hatalma csekélyebb a szejmnél. Elodázhat, vagy módosíthat jogszabályokat, de ezeket a döntéseket a szejm abszolút többséggel leszavazhatja. Szava van viszont a szenátusnak számos magas rangú tisztségviselő kinevezésében, és ez alááshatja a PiS törekvését, hogy minden állami intézményt ellenőrzése alá vonjon. Hacsak a PiS nem tud elcsábítani néhány ellenzéki szenátort, a testület fékezni fogja a PiS-t.

2. Az új szejm összetétele megnehezíti Kaczynski dolgát: a jelentős ellenzék merész, és harcra kész. Emellett a PiS-nek jobbról is lett ellenzéke, bár ezt Kaczynski sokáig próbálta elkerülni: a Konföderáció elnevezésű ultra-nacionalista szervezet 6,81 százalékot, és ezzel 11 mandátumot szerzett.

3. A következő nagy harc az elnökválasztás lesz, amely jövőre esedékes. Andrzej Dudát Kaczynski választotta ki, és az elnök ellenőrzése radikális programja megvalósításának egyik kulcspontja volt, elvesztése katasztrófa lenne a PiS számára, és már most minden fél készül a kemény kampányra. Sokáig Donald Tusk volt az ellenzék legesélyesebb jelölte, de ez ma már nem szükségszerűen van így. Jelenleg Małgorzata Kidawa-Błońskáról beszélnek elnökjelöltként, akit a Civil Szövetség jelölt kormányfőnek. Vasárnap 408 766 szavazatot szerzett, szemben Kaczynski 244 639 szavazatával. A CP „természetes elnökjelöltnek” minősítette, bár hozzátette, hogy minden attól függ, vissza akar-e térni Tusk a lengyel politikába, amikor lejár a mandátuma az unióban. Dudát azonban nehéz lesz legyőzni.

4. A PiS-nek nehezebb dolga lesz a költségvetéssel. A párt azért tudta megvalósítani nagyvonalú ígéreteit, mert 2015-ben virágzó gazdaságot vett át. Ez, valamint az adóelkerülésre lehetőséget adó jogszabályi hézagok betömése nyújtott lehetőséget. Mindazonáltal a tervek szerint a jövő évi költségvetésbe első ízben nem tervez deficitet. Ezt részben arra alapozza, hogy nem csökkennek az uniós támogatások, de ez kevéssé valószínű, tekintettel a brexitre, és arra, hogy az EU igyekszik a jogállamisághoz kötni a támogatásokat. Emellett a külső gazdasági környezet is viharosabbá válhat. Csak néhány szakértő jósol Varsó számára recessziót, de a PiS-nek már a növekedés ütemének lassulása is komoly gondokat okozhat.  

5. Feszültségek állnak fenn az EU-val, amely egyebek között a 7. cikkely szerinti jogállamisági eljárást indított Lengyelország ellen, és Kaczynski a választás előtt még jelentősebb választásokat ígért az igazságszolgáltatásban. Az új politikai valóság azonban le fogja lassítani a reformok sebes tempóját, és ez némileg enyhítheti az EU-val fennálló feszültségeket. Varsóban örültek, hogy Timmermans immár nem a jogállamisággal foglalkozik majd, de Vera Jourova, aki átveszi a területet, ugyan párbeszédet sürgetett Varsóval és Budapesttel, de hangsúlyozta, hogy ha nem  ér el eredményt, nem lesz kevésbé kemény Timmermansnál. Ezen kívül fokozódik a nyomás, amelyet a nettó befizető államok gyakorolnak annak érdekében, hogy az EU szabályait és értékeit megsértő tagállamokra keményebb pénzügyi feltételeket szabjanak ki - írta a Politico.

Forrás: Hírklikk