A Lupa-tó 2017-es eladását vizsgálja a budakalászi önkormányzat

HírKlikk 2021. szeptember 22. 17:15 2021. szept. 22. 17:15

A 2019-ben hatalomra került, civilekből álló budakalászi városvezetés elkezdte feltárni az előző, fideszes többségű önkormányzat idején történt ingatlaneladások körülményeit.

Most a Lupa-tó 2017-es eladása került sorra – az objektivitás érdekében minden esetben különböző igazságügyi ingatlanszakértőket vont be a munkába a testület által felállított Ideiglenes Bizottság. Az Átlátszó érdeklődésére a bizottságot vezető Kóder György képviselő azt mondta, hogy az ingatlaneladások kivizsgálásával nem az ellenségkeresés, hanem a tisztánlátás a céljuk.

Az akkor fideszes vezetésű budakalászi önkormányzat már 2013-ban megágyazott Gerendai Károly strandjának. A Lupa-tó partjának egy része ugyanis az Óbuda Zrt. tulajdona, amit 2016-ban Gerendai 20 évre kibérelt a cégtől. Az Óbuda Zrt. pedig három évvel korábban 5 millió forintot ajánlott fel az önkormányzatnak azért, hogy (beruházási szempontból kedvezően) módosítsák a területre vonatkozó építési szabályokat. Az erről szóló előterjesztést annak idején Rogán László fideszes polgármester (csak névrokona a miniszternek) terjesztette a képviselő testület elé, amely persze meg is szavazta a javaslatot.

2017 februárjában aztán a Rogán által vezetett testület zárt ülésen döntött arról, hogy eladja a Lupa önkormányzati tulajdonban lévő részét Gerendai Károly cégének 118 millió forintért. Ráadásul a település honlapján most megjelent hír szerint „úgy, hogy a teljes vételárat részletekben kellett kifizetniük a vevőknek”.

A vizsgálatról szóló beszámoló arra is kitér, hogy a Lupa Strand Kft. már 2016-ban bő 51 millió forint árbevételt termelt, 2017-ben pedig 432,6 millió, 2018-ban 560,6 millió, 2019-ben 671,5 millió forint forgalma volt, de 2020-ban, a pandémia első évében is csaknem 604 millió forint árbevételt ért el a cég.

„2017-ben tehát a 118 millió forintos vételárért nem csupán az egykori kavicsbányán, hanem egy összesen százhektáros strandvállalkozáshoz szükséges ingatlanon, Budakalász legkülönlegesebb vagyontárgyán adott túl az akkori városvezetés” – írja az önkormányzat honlapja.

A Lupa-tó budakalászi részének eladását vizsgáló Ideiglenes Bizottság vezetője, Kóder György az Átlátszó érdeklődésére elmondta, hogy a szentendrei közjegyzőtől kérték igazságügyi ingatlanszakértő kirendelését az ügyben. A szakértő már elkezdte a munkát, és várhatóan néhány héten belül végez a jelentésével, amit a bizottság majd beterjeszt a képviselő testület elé. Az ingatlanszakértői vélemény alapján pedig a testület fog arról dönteni, hogy a hatóságokhoz fordulnak-e a Lupa-tó 2017-es eladása miatt.

A strand környékén esetlegesen megvalósuló beruházások valószínűleg gördülékenyen zajlanak majd, ugyanis 2020 utolsó napján megjelent egy kormányrendelet, ami a Lupa-tó fejlesztését nemzetbiztonsági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja. Ez azt jelenti, hogy a projekt gyorsított hatósági eljárásokkal futhat, a szomszédos budakalászi és szentendrei önkormányzat pedig nem szólhat bele, hogy mi történik a tónál.