A magyar adófizetőknek már 31 milliárdja ment el a trieszti kikötőre

HírKlikk 2020. július 9. 18:56 2020. júl. 9. 18:56

Egy év alatt sem sikerült lezárni a tranzakciót, ettől függetlenül a magyar állam csak tavaly 11,2 milliárd forintnyi eurót pumpált a fejlesztést megvalósító cégbe – írja a Népszava.

A lap szerint a kikötő fejlesztésére létrehozott állami cég kormany.hu-ra feltöltött szerződéseiből az derül ki, hogy a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium havi szinten több, mint 7 millió forintot költ a trieszti kikötő tervezésére.

A magyar állam csak tavaly 31,7 millió eurót, azaz körülbelül 11,2 milliárd forintot pumpált a trieszti kikötő fejlesztését megvalósító Adria Port Zrt.-be, részint készpénzben. Ez az összeg főként ingatlanbérlésre, tanácsadói szerződésekre és egyéb költségekre ment el.

Szijjártó tavalyi sajtóközléseiből és a vállalkozás mérlegadatainak összességéből az látszik, hogy 88 millió eurót, azaz 31 milliárd forintot költött el a vállalkozásra a magyar külügy.

A külügyminiszter már tavaly múlt időben beszélt arról, hogy a magyar állam 31 millió euróért megvásárolta a 300 méteres partszakasszal rendelkező 32 hektáros területet és 25 millió euróért megkapta a következő 60 évre a kikötő koncessziós jogait. Azonban az ügyletet még nem zárták le, a tárca a Népszavának küldött tájékoztatása szerint ugyanis még nem vehettük birtokba az ingatlant, mivel jelenleg az „érintett terület és koncessziós jog kapcsán a tulajdonszerzés véglegesítése van folyamatban.”

Arra azonban nem adott választ a minisztérium, hogy mikor jön létre a 100 millió euróra tervezett beruházás.

Az Adria Port Zrt. a tavalyi évet 26 milliós veszteséggel zárta. A kikötőfejlesztő cég szerződéseiből kiderül például, hogy a cég a kormány állandó beszállítójának tekinthető Porschétől lízingel autót.  

Forrás: Népszava