A magyar állam biztosítja a helyszínt a patrióták brüsszeli találkozójának

HírKlikk 2024. október 17. 06:30 2024. okt. 17. 06:30

A magyar állam legalább 10 millió eurót költött egy brüsszeli épületre, ahol most a patrióták tartják a pártgyűlésüket.

Csütörtökön és pénteken uniós csúcstalálkozót tartanak a tagállami vezetők. Ilyenkor az a szokás, hogy a délután kezdődő csúcs előtt az egyes pártcsaládok vezetői és az őket képviselői állam- és kormányfők külön találkoznak. A Partióták Európáért képviselőcsoport megalakulása óta ez az első rendes csúcstalálkozó, amelyen a szélsőjobboldali csoportosuláshoz tartozó politikusok is összegyűlnek. A patriótáknak jelenleg egy kormányfőjük ül az Európai Tanácsban: Orbán Viktor – írja az Euronews

A párttalálkozókat általában valamelyik szállodában tartják, tulajdonképpen minden pártnak megvan a bejáratott helye.

A Patrióták Európáért csoport a szerdán délelőtt kiküldött meghívó szerint a Rue de la Loi 9. szám alatti Magyarország Házában (Maison de Hongrie) találkozik. Ezt az épületet 2021-ben vásárolta az állam, a vételár nem volt nyilvános, szakértők 5 és 8 millió euró közé teszik. A műemléki védettséget élvező, 2300 négyzetméteres épület felújítására további 5,6 millió eurót (2,1 milliárd forint) költött az állam, vagyis legalább 10 millió euróba került mindez a magyar adófizetőknek. Úgy, hogy Brüsszelben jelenleg is külön épületben működik az EU-hoz rendelt állandó képviselet, a Liszt Ferenc Intézet és Magyarország Belgiumhoz (és Luxemburghoz) akkreditált kétoldalú nagykövetsége. 

Az ígéretek arról szóltak, hogy a magyar uniós elnökség alatt nagyszabású rendezvényeknek ad majd otthont az ingatlan, ehhez képest a megnyitó ünnepséget is a Bozar nevű kulturális központban tartották. Pedig az épület frekventált helyen van, „srégen” szembe vele található a belga miniszterelnök hivatala, amellett pedig a belga parlament. A magyar nagykövetség közösségi oldalán elérhető legutóbbi esemény volt, hogy Gál Kinga fideszes EP-képviselő meglátogatta az épületet és a nagykövet körbekalauzolta. Ugyanakkor volt már itt misszióvezetői ebéd, újságírói bejárás (a kormánypárti sajtónak) és Antwerpen Away-Day is.

Az épületen egyébként nincs feltüntetve, hogy ez Magyarország Háza lenne, a két homlokzaton uniós és magyar lobogó látható, a kapucsengőn pedig Magyarország Európai Unió Melletti Állandó Képviselete felirat olvasható, miközben az állandó képviselet a Rue Treves 92-98 alatt található. 

A meghívó alapján a részvevők között ott lesz Orbánon kívül Andrej Babis volt cseh miniszterelnök, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke, Geert Wilders, a holland Szabadságpárt elnöke, illetve a különböző tagállami pártok vezetői. 

A sajtónak kiküldött meghívóban jelzik, hogy nincs szükség akkreditációra, ugyanis a találkozó nem sajtónyilvános. Ezzel a többi párt gyakorlata szöges ellentétben van, az akkreditált újságírók kérdéseket tehetnek fel a politikusoknak.

A patriótáknak egyébként korábban már meggyűlt a bajuk a rendezvényhelyszínekkel, mert több helyen is nemkívánatosnak nyilvánították őket.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom