A magyar bankok pozíciója kellően stabil

HírKlikk 2020. szeptember 24. 16:50 2020. szept. 24. 16:50

Nem tartanak a törlesztési moratórium után a nem teljesítő hitelek (NPL) megugrásától a bankvezérek; az 58. Közgazdász-vándorgyűlés kerekasztal beszélgetésén felszólalók szerint az NPL-ráta visszafogott marad.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) versenyképességi szakosztályának elnökségi tagja azt mondta, hogy a járvány második hulláma alakítja a gazdasági kilátásokat. A kilábalás lassabb folyamat lesz, elhúzódó felpattanás várható. A bankrendszert felkészültebben érte ez a válság, mint a 2008-as. Bár a neheze még hátravan, a magyar bankok pozíciója kellően stabil – jelentette ki.

Hozzátette: a moratórium sikere indokolta annak célzott meghosszabbítását. A júniusi adatok alapján, mintegy 1,6 millió lakossági, és 60 ezer vállalati ügyfél vesz részt jelenleg a moratóriumban. A jövedelmi helyzet és a fizetési nehézségek alapján, az adósok 10-15 százaléka lehet sérülékeny mindegyik szegmensben – ismertette.

Bencsik László, az OTB Bank vezérigazgató-helyettese szerint, jövő nyárra a világgazdaság teljesítménye visszaáll, az egészségügyi válsághelyzet 2021 második negyedévére megoldódik. A várakozásaik szerint, jövő nyárra a világgazdaság, és benne a turizmus is „visszatér a normális működési állapotba". A nem teljesítő hitelek aránya abszolút visszafogott, „pár százalékpont lesz" – tette hozzá.

Jelasity Radovan, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója elmondta: a vállalati ügyfeleik közül sokan kiléptek a moratóriumból, és tovább törlesztik hiteleiket. A járvány második hullámától függ, hogy hányan élnek a lehetőséggel továbbra is. A nem teljesítő hitelek állománya „messze-messze a korábbiak (2013-2014) alatt fog maradni", egyszámjegyű lehet szektorszinten – vélte.

Simák Pál, a CIB Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy továbbra is többen lépnek ki a moratóriumból az ügyfeleik közül. Szerinte nem lesz nagy probléma lakossági oldalon, a lakosság helyzete sokkal jobb, mint az előző válság idején. A vállalati oldalon néhány ágazatban, közöttük a feldolgozóiparban, turizmusban- vendéglátásban érintett cégek kerülhetnek nehéz helyzetbe. A szolgáltatói értékláncban is keletkezhetnek törések a globális helyzet miatt, ami megzavarhatja a feldolgozóipar működését – mondta.

Hegedüs Éva, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgató, az MKT főtitkára azt mondta, hogy a bankrendszer és a gazdaság teljesítménye kéz a kézben jár. Jó esetben, sikerül olyan megoldásokat találni, amelyek az NPL-állomány növekedése ellen hatnak. Egy „ilyen mértékű" gazdasági visszaesés szektorszinten kihat a bankok jövedelemtermelő képességére az értékvesztésen keresztül. A szereplők többségének a moratórium hasznos megoldás volt, egyetértett azzal, hogy a következőben az arra rászorultak kapnak lehetőséget. Egyre sürgetőbbnek nevezte a garanciaprogramok áttekintését.

Tóth Balázs, az UniCredit Bank Hungary Zrt elnök-vezérigazgatója szerint, majd két-három év múlva meg lehet látni, hogy mennyire körültekintő volt a hitelezés. A növekvő hitelkockázatokra monitoringgal készülnek az ügyfelekkel közösen, a válság által leginkább érintett ágazatokban.

Vida József, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója úgy véli, fel kell készülni arra, hogy sokan lesznek, akik élnek az újabb moratóriummal. A vállalatok nagy része eddig likviditási hitelben gondolkodott, nem fejlesztésiben – tette hozzá.

Forrás: MTI/Hírklikk