A magyar bankrendszer a baráti és családi összefonódások miatt a Közel-Keletet, vagy Észak-Afrikát idézi

HírKlikk 2023. november 22. 17:45 2023. nov. 22. 17:45

Több magyar bank is engedelmes kiszolgálója lett Orbán törekvéseinek. A miniszterelnök kezdettől fogva megvámolja a külföldi pénzintézeteket, a hazai intézményeknek azonban nagyvonalú kivételeket biztosít.

A jobboldali-nemzeti kormány szó szerint felforgatta az országot, így a pénzügyi szektort is – írta a Die Presse. Az elején azért fejte meg az ágazatot, hogy betömje a költségvetési lyukakat, de már akkor is a hazai riválisok felé hajlott a keze. Később azonban arra is rájött, hogy a bankokon keresztül befolyásolhatja a gazdasági növekedést. Különösen az építőiparnak van szüksége folyamatosan hitelre, hogy csúcsra járjon.

Meghirdette továbbá, hogy legalább a pénzügyi szektor felének nemzeti tulajdonba kell kerülnie, és ehhez bőven belenyúlt az államkasszába. Lásd az MBH Bank megalapítását, vagy azt, ahogyan a Gránitbank Tiborcz István érdekeltsége lett. Azóta mindkettő önti a pénzt hatalom közeli vállalkozásokba.

A lap idézi Várhegyi Éva szakértőt, aki rámutatott: a baráti és családi összefonódások a Közel-Keletet, vagy Észak-Afrikát idézik. 

(A Die Presse cikke csak előfizetők számára olvasható.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom