A magyar fizetések az uniós átlagbér felét sem érik el

HírKlikk 2024. július 26. 16:45 2024. júl. 26. 16:45

Míg az uniós nettó átlagfizetés tavaly évi 28 217 eurót tett ki, addig hazánkban kevesebb mint feleannyi, 12 456 euró volt a nettó átlagkereset. Egy osztrák például átlagban háromszor annyit keresett tavaly, mint egy magyar.

A 2023-as béradatok alapján a magyarok átlagkeresete a 4. legalacsonyabb volt az Európai Unióban – írta a Bankmonitor az Eurostat friss adatait ismertetve.

Míg az uniós nettó átlagfizetés tavaly évi 28 217 eurót tett ki, addig hazánkban kevesebb mint feleannyi, 12 456 euró volt a nettó átlagkereset. Ezzel mindössze Bulgáriát, Romániát és Horvátországot sikerült megelőznünk.

Átszámítva csaknem 900 ezer forint volt a havi nettó átlagkereset az EU-ban tavaly, míg Magyarországon 396 ezer forintot (az uniós átlag 44 százaléka) tett ki. A 900 ezer forintnak megfelelő átlagnál csak 10 országban vittek haza többet a munkavállalók, míg 17 országban elmaradt ettől a helyi átlagfizetés.

Orbán szerint majd utolérjük Ausztriát, de valójában erre nincs esélyünk, ott 1,224 millió forint volt a havi nettó átlagkereset, aminek csupán harmada a magyar.

Megvizsgálták az árakhoz viszonyított béreket is, vagyis vásárlóerő-paritáson mért béreket. Ebből az derült ki, hogy Magyarország két helyet javított a rangsorban, a 22. helyre kerültünk a magunk 65,2 százalékos értékével. Ez az adat azt jelenti, hogy hazánkban az átlagkeresetből elérhető fogyasztási szint alig kétharmada annak, mint amennyit az uniós átlagpolgár megengedhet magának.

Forrás: Bankmonitor


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom