A magyar közszolgálati média a Kreml dezinformációját terjeszti

HírKlikk 2024. május 23. 16:40 2024. máj. 23. 16:40

Nem szabad hagyni, hogy az orosz-magyar kapcsolatok továbbra is ellenőrizetlenül alakuljanak – erre figyelmeztetett „A Kreml növekvő befolyása Orbán Magyarországán” című cikkében Edit Zgut-Przybylska, a Lengyel Tudományos Akadémia tanársegéde, a CEU tanára a Politico európai kiadásában.

Orbán és Putyin barátsága két nacionalista erős ember ölelkezése, amelyben mindketten nyíltan elítélik a nyugati liberalizmust, és átalakították országuk politikai rendszerét. Orbán a Moszkvával és Pekinggel való gazdasági kapcsolatok elmélyítésétől azt reméli, hogy Magyarországot túlméretezett szerephez juttatja a globális döntéshozatalban, a Putyinhoz fűződő „barátsága” pedig táplálja a rohamosan növekedő kliensrendszert és a haverok finanszírozását.

Erre a legjobb példaként említi a szerző Mészáros Lőrincet, a leggazdagabb magyar oligarchát, Orbán gyerekkori barátját, aki egyebek mellett megnyerte a Paks II építésére szóló közbeszerzést, egy több mint 12 milliárd eurós projektet, amelyet nagyrészt orosz hitelből építenek, és amely Magyarországot Európa többi országától eltérően, még inkább a Kreml körüli pályára viszi.

Emellett a cseh és a lengyel hatóságok feltárták, hogy a Voice of Europe elnevezésű, Fideszhez köthető híroldal oroszbarát propagandát terjeszt, és európai politikusokat fizet Németországban, Franciaországban, Lengyelországban, Belgiumban, Hollandiában és Magyarországon. A portál kíméletlen Ukrajna-ellenes propagandát és szélsőjobboldali nézeteket terjeszt 2022 óta, ezért szankcionálták is két Kreml-barát ukrán oligarchával együtt, akik állítólag mögötte állnak.

Szólt arról is, hogy Gazprom szponzorálja a Ferencvárost, és ezt a magyar kormány lelkesen üdvözölte. Mindez nyomatékosítja, hogy mennyire változott az orosz befolyás Magyarországon. Az Ukrajna elleni támadás előtt már jók voltak a Putyin és Orbán közötti kapcsolatok, de nem voltak ilyen mélyek. Például az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) magyarországi tevékenysége töredezett volt, és főleg helyi támogatók toborzására összpontosított. Most azonban Magyarország az orosz kémek biztos menedéke, és közvetlen vonaluk van Orbán kormányához.

Miután Orbán 2022 óta akadályozza Európa erőfeszítéseit Ukrajna megsegítésére, egyre inkább a Kreml erőszakos képviselőjének tekintik. A többi európai állam visszaszorította az orosz nagykövetségek személyzetének létszámát, Budapesten ez a létszám nő – írta a szerző. Megemlítette a Nemzetközi Befektetési Bankot is, amely egy orosz irányítás alatti pénzintézet volt, amelynek az alkalmazottai, de még a vendégei is teljes diplomáciai mentességet és a schengeni övezetben való szabad mozgást kaptak a budapesti székhelyen. Részletesen szólt a szerző a külügyminisztérium IT-redszerének meghekkeléséről, azzal, hogy ennek a minisztérium tudatában volt, valamint arról, hogy a magyar közszolgálati média a Kreml dezinformációját terjeszti, hogy igazolja Oroszország hadviselését, és még sorolta a példákat.

Rámutatott: Brüsszelt és Washingtont mindez frusztrálja, de a jelek szerint zavarba hozta azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudna gátat vetni annak, hogy Magyarország autokráciákkal szövetkezik.

A szerző szerint sok érvet lehet felhozni a Globális Magnyitszkij Törvény alkalmazása mellett, amelynek értelmében szankciókkal sújthatnák az emberi jogok megsértőit világszerte, így a magyar kormány magas rangú tisztségviselőit, és a közvetlen befektetésekkel járó orosz projektekben résztvevő magyar oligarchákat. Felhívta a figyelmet arra, hogy Mészáros Lőrinc nem csak sok orosz projektben érdekelt, de a bankja Orbán utasítására 10,6 millió eurót adott kölcsön Marine Le Pen 2022-es választási kampányára.

„Tekintettel minderre, nem szabad tovább hagyni, hogy a Moszkva és Budapest közötti kapcsolatok ellenőrizetlenül alakuljanak tovább” – figyelmeztetett a szerző.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom