A magyarok 70 százaléka elutasítja a határon túli választókerületeket

HírKlikk 2024. augusztus 27. 09:15 2024. aug. 27. 09:15

Hétfőn a Válasz Online írt cikket arról, hogy a Fidesz vizsgálja a határon túli egyéni választókörzetek kialakításának lehetőségét.

Még a Fidesz szavazóinak 44 százaléka sem ért egyet azzal, hogy a külhoni magyarok képviselőket küldhessenek a magyar parlamentbe – derült ki a Publicus Népszava megbízásából készült kutatásából. A kormánypárt hívei körében 45 százalékos támogatottságot élvez ez az ötlet, míg a teljes népesség körében csupán 20 százalék értene egyet egy ilyen választójogi törvénymódosítással. Az állítólagos terv elutasítottsága összességében 70 százalékos a megkérdezettek körében.

A lap emlékeztet: a Válasz Online írt cikket arról, hogy a Fidesz vizsgálja a határon túli egyéni választókörzetek kialakításának lehetőségét. Úgy tudják, a francia mintát vennék át, ahol 2012 óta vannak saját képviselőik a külföldön élő állampolgároknak. A lap szerint a választási törvény ilyen módon való átírásával akár egy minden eddiginél gyengébb választási eredménnyel is megőrizhetné kétharmados többségét a kormánypárt.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom