Határon túli egyéni választókerületeket hozhat létre a Fidesz

HírKlikk 2024. augusztus 26. 11:00 2024. aug. 26. 11:00

A Válasz Online úgy értesült, hogy valóban vizsgálja a Fidesz a határon túli egyéni választókörzetek kialakításának lehetőségét. A francia minta átültetése merült fel, ott 2012 óta vannak saját képviselői a külföldön élő állampolgároknak. Az intézkedéssel biztosítani lehetne a fideszes fölényt akkor is, ha Magyarországon belül gyengülne a kormánypárt.

Vizsgálja a Fidesz a határon túli egyéni választókörzetek kialakításának lehetőségét, írja a Válasz Online cikkére hivatkozva a Telex. Franciaországban 2012 óta vannak saját képviselői a külföldön élő állampolgároknak, ennek a mintának az átültetése merült fel a lap szerint, ami azt írja, az intézkedéssel a Fidesz biztosítani tudná a fölényét abban az esetben is, ha itthon meggyengülne.

Az intézkedésről először Magyar Péter beszélt július 14-én, akkor azt mondta, úgy tudja, hét egyéni választókörzetet alakítanának ki a szomszédos országokban.

A mostani rendszerben a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők csak pártlistára szavazhatnak, de a rendszer összetettsége miatt előre sosem lehet tudni, hogy a végeredményt mennyiben befolyásolják majd a határon túli voksok. Ha valóban létrejönnek a határon túli egyéni körzetek, az azt jelentené, hogy nem lenne többé bizonytalanság akörül, hogy érnek-e mandátumot a levélszavazatok, a szavazók számától függetlenül biztosan képviselői helyre lehetne váltani őket. Ha ugyanúgy nagyjából 70 ezer határon túlinak lenne egy képviselője, mint az Magyarországon belül jellemző, akkor hirtelen nem egy-két, hanem nagyjából hét mandátum múlna rajtuk a 199 fős parlamentben.

Azaz akár egy minden eddiginél gyengébb választási eredménnyel is megőrizhetné kétharmados többségét a kormánypárt.

A Válasz Online szerint a francia választási rendszer külhoniakra vonatkozó része lenne a Fidesz mintája. A nem Franciaországban élő állampolgárok tizenegy képviselőt választhatnak az 577-ből, azaz a mandátumok 1,9 százalékáról dönthetnek, miközben a választókorú népesség mintegy 3,6 százalékát teszik ki.

A magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyarok 2014-ben szavazhattak először, azóta több mint 90 százalékuk mindig a Fidesz–KDNP-t támogatta. A lehetőséggel egyre többen élnek: míg 2014-ben csak 128 ezer érvényes szavazat érkezett ezen az úton, addig 2022-ben már majdnem 269 ezer. A szavazatok túlnyomó többsége a szomszédos országokban élő magyar kisebbségtől érkezik, néhány ezren a világ egyéb országaiból küldik a levélszavazataikat. Szinte mindannyian annak a 2010-es törvénynek köszönhetően szerezték meg a magyar állampolgárságot, amit elsőként fogadott el a parlament a Fidesz első kétharmados győzelme nyomán.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom