A magyarok háromnegyede támogatja a legális abortuszt

HírKlikk 2023. szeptember 2. 19:55 2023. szept. 2. 19:55

Az abortusz támogatottsága Európában a legmagasabb, az élen Svédország (87 százalék) és Franciaország áll (82 százalék), de Magyarország is az elsők között szerepel.

A művi terhesség-megszakítás támogatottsága Ázsiában a legalacsonyabb – derül ki az Ipsos nemzetközi kutatásából, aminek az eredményét a 24.hu részletesen ismerteti.

Magyarországon akkor tartják a leginkább elfogadhatónak az abortuszt, ha a magzat várhatóan komoly egészségügyi problémákkal vagy fogyatékossággal jönne világra, de az anya egészségének veszélyeztetése és a szexuális erőszak is nagymértékben elfogadható indoknak számít a magyarok körében. Hazánkban a kérdés megítélésében jelentős különbség van a nők és a férfiak között.

A magyarok némileg engedékenyebbek az abortusszal szemben, mint például a németek (72 százalék – 69 százalék), és az eljárás engedélyezését elutasítók aránya is nálunk alacsonyabb (13 százalék – 19 százalék).

Magyarországnál 18 százalékos volt a különbség a nők és a férfiak válasza között, itt a válaszadó nők csaknem fele ért egyet a korlátozás nélküli, minden egyes esetben történő engedélyezéssel, a megkérdezett férfiaknak azonban csak a negyede. Összesen kilenc olyan ország volt, ahol 10 százalékpontnál nagyobb volt az eltérés, de például Belgiumban semmilyen különbség nem volt.

Forrás: 24.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom