A magyarok kétharmada unió-párti

HírKlikk 2020. augusztus 3. 11:09 2020. aug. 3. 11:09

Bár az Orbán-kormány folyamatosan Brüsszel-ellenes propagandát folytat, a magyarok kétharmada az európai uniós tagság pártján áll – derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet a Népszava megbízásából készített. Az ellenzéki pártok hívei szinte teljes mértékben ma is az uniós tagság mellett szavaznának, a kormánypártok közel fele is az európai közösségben képzeli el az ország jövőjét.

A Publicus Intézet felméréséből egyértelműen kiderül, hogy az ellenzéki pártok szavazói – köztük leginkább a Demokrata Koalíció, a Momentum, illetve az MSZP-Párbeszéd hívei – elkötelezetten kiállnak az uniós tagság mellett. A Jobbik táborának ma már 60 százaléka ugyancsak unió-párti, csakúgy, mint a Fidesz-KDNP támogatóinak 44 százaléka, akik továbbra is az európai közösséghez húznak, 38 százalék viszont ellenzi a tagságot.

A kormánypártok több, mint fele ellenzi az euró bevezetését, a harmada viszont támogatná. Az ellenzék kétharmada elfogadná a közös európai valutát, leginkább az MSZP-Párbeszéd helyesli a bevezetését. A kormánypártok és az ellenzék között viszont abban már nagyobb az egyetértés, hogy a magyar gazdaság felpörgetéséhez szükséges-e az uniós hitel.

A kormánypártok nem kötnék a jogállami normák elfogadásához a pénzek folyósítását. Az ellenzéki szavazók 90, a Jobbik 80 százaléka viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a pénzkifizetések feltétele a jogállami normák betartása legyen. A kormánypárti tábor abban az esetben szankcionálná a demokrácia megsértését, ha az nem jár közvetlen anyagi elvonással.

A Publicus felmérése szerint, a magyarok háromnegyede értesült arról, hogy az ország ellen jelenleg is eljárás folytatódik a demokrácia és a jogállam megsértése miatt. A lakosság fele – 52 százaléka – helyesnek tartja az eljárást, a Fidesz-KDNP-re voksolók 80 százaléka szerint jogtalan a vizsgálat.