A magyarok többsége kiáll az unió mellett

HírKlikk 2022. december 14. 19:04 2022. dec. 14. 19:04

Az uniós polgárok 65 százaléka maga is megérzi az orosz-ukrán háború hatásait, a válaszadók többsége ugyanakkor ezzel együtt is hasznosnak ítélte meg az uniós tagságot, összességében 72 százalék nyilatkozott így. A felmérés szerint Magyarországon ennél is nagyobb az Európai Unió támogatottsága: 78 százalék szerint az ország előnyére vált a tagság.

A megkérdezettek 59 százaléka Magyarországon is támogatja, hogy az Európai Unió kiáll Ukrajna mellett – derül ki az Eurobarométer felmérésének eredményeiből, amelyet a Népszava részére is eljuttatott az Európai Parlament. Az Oroszországgal szembeni szankciók, valamint az Ukrajnának nyújtott pénzügyi, katonai és humanitárius segítségnyújtás szintén nagy többségű támogatottságot élvez, az EU polgárainak összesen mintegy 73 százaléka támogatja ezeket.

Az Orbán-kormány intenzív szankcióellenes retorikája ellenére, Magyarországon is többségben van az uniós intézkedéseket támogató álláspont, a válaszadók 56 százaléka nyilatkozott így – teszi hozzá a Népszava.

Az október 12. és november 7. között végzett közvélemény-kutatás szerint az uniós polgárok összesen mintegy 74 százaléka helyeselte, hogy az EU Ukrajna mellé állt az orosz-ukrán háborús konfliktusban. A támogatók mindegyik tagországban többségben voltak, a legegyhangúbban Svédországban (97 százalék), Finnországban (95 százalék), Hollandiában (93 százalék), Portugáliában (92 százalék) és Dániában (92 százalék) azonosulnak az Európai Unió pozíciójával – összegzi a lap a jelentés alapján.

A felmérésben általánosabb kérdések is előkerültek, például, hogy mely értékekre kellene leginkább összpontosítania az Európai Parlamentnek. A válaszadók összessége leggyakrabban a demokráciát (36 százalék), az emberi jogokat (29 százalék), valamint a szólás- és gondolatszabadságot (28 százalék) említette, Magyarországon átlag fölötti mértékben, 41 százalékkal szintén a demokráciát jelölték meg leggyakrabban.

Forrás: Népszava