A magyarországi adófizetők tartják el a magyar nyelvű erdélyi sajtót

HírKlikk 2019. július 9. 12:40 2019. júl. 9. 12:40

A magyar kormány az erdélyi média egyik legjelentősebb szereplőjévé lett, miután egy Fideszhez közelálló civil szerezet útján jelentős számú helyi sajtóorgánumot vásárolt fel. Az Emerging Europe portál a PressOne elnevezésű független román tényfeltáró oldal közlésére hivatkozva azt írja: az Erdélyi Médiatér Egyesület márciusban újabb 1,9 milliárd forint támogatást kapott a 2017-ben befolyt 1,45 milliárd után. A pénzt magyar nyelvű erdélyi sajtóorgánumok tulajdonrészeinek megszerzésére fordították.

A PressOne megállapította: „Gyakorlatilag az erdélyi magyar nyelvű sajtó ma függő helyzetben van, a fennmaradása attól a pénztől függ, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök ad”. A portál szerint a Fidesz befolyása az erdélyi sajtóban nagyrészt a magyar kisebbség jogait tüntetően képviselő politikai párt, az RMDSZ kárára nőtt meg. Az RMDSZ-t bírálatok érik, amiért külső támogatást nyújt a kormányzó PDS-nek. Az európai választáson csak kevéssel maradt az 5 százalékos bejutási küszöb alatt, de feltűnően sok olyan helyen lépte át az öt százalékot, amelyet a PDS fellegvárainak tekintenek, és ahol alig élnek magyarok.

Kiss Tamás, a Nemzeti Kisebbségek Intézetének szociológusa szerint „úgy tűnik, hogy egyre csökken az RMDSZ befolyása az erdélyi magyar sajtóban”. Korábban az RMDSZ iránt lojális üzletemberek vásárolták meg a rádióadókat, de ezek az adók most a Fidesz ellenőrzése alatt állnak. A Közép- és Kelet-Európával foglalkozó Robert Adam politológus azzal vádolta a Fideszt a PressOne portálnak nyilatkozva, hogy az „exportálja az illiberalizmust”.

Hozzátette: az erdélyi médiapluralizmus leépítése a Magyarországon megvalósított forgatókönyvet idézi. „Destruktív és veszélyes az a mód, hogy Budapest úgy támogatja a magyar médiát Romániában és másutt a térségben, hogy elhallgattatja a más véleményeket” - idézte a PressOne nyomán az Emerging Europe portál a szociológust.  

Forrás: Hírklikk