A Market újíthatja fel az esztergomi élményfürdőt – áfa nélkül is 681 millióba kerül

Zutyu 2021. szeptember 13. 09:22 2021. szept. 13. 09:22

Még a Széchenyi terv keretében épült meg az esztergomi Aquasziget élményfürdő, amit 2005-ben adtak át és 4 milliárd forintba került. A 16 éve átadott létesítmény mára megérett a felújításra, de eddig is hányatott sorsa volt. Többször bezárt már, mert sokáig nem sikerült a létesítményt gazdaságosan üzemeltetni. A fürdő egy időben szerepelt a NAV nagy tartozóinak listáján is.

Az élményfürdő idén csak két hónapra, nyáron nyitotta meg kapuit. Éppen akkor, július 1-jén, amikor megnyílt Hernádi Zsolt MOL-vezér közpénz milliárdokból épült luxusszállodája. A Grand Hotel Esztergomot azzal tették a vendégeknek vonzóbbá, hogy a szomszédos önkormányzati fürdőbe belépő váltása nélkül járhattak át. Szeptember elsejével azonban bezárt a fürdő, hogy felújítsák.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmény szerint a felújításra a Hernádi unokaöccse által vezetett város áfa nélkül csaknem 681 millió forintot szán, amiért a 11.582 m2-es fürdő gazdaságos üzemeltetését és az elhasználódott szerkezetek korszerűsítését kell elvégeznie a nyertes Market Zrt-nek. Az ügy érdekessége, hogy a szállodát is a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market építette. Az üzletembert Orbán Viktor miniszterelnök kötélbarátjaként emlegeti a sajtó, de arról is híres, hogy közös érdekeltségei vannak Hernádi Zsolttal és Andy Vajna halála után többséget szerzett a filmes guru kaszinóiban is.

A Marketnek elég sok dolga lesz:

  • a kültéri felfagyott burkolatok újraburkolása, illetve helyenként törött és sérült lapok pótlása a fürdő teljes területén;
  • a medencetérben a szerkezeti dilatáció mentén kialakított üzemvíz elleni szigetelés javítása – belső nyílászárók cseréje, külső nyílászárók javítása;
  • a 2 MW összteljesítményű hőközpont felújítása, beleértve ebbe két darab új, 1MW teljesítményű kondenzációs gázkészülék telepítését és az új kéményrendszer kiépítését, a meglévő elhasználódott szivattyúk, szerelvények és szelepek cseréjét, az új csőhálózattal történő egybeépítését;
  • a hűtési hálózat szerelvényeinek, szivattyúinak cseréje;
  • hő- és füstelvezető (RWA) rendszer teljes körű felújítása;
  • a teljes épületfelügyeleti rendszer újraépítése, a gépészeti és épületvillamossági rendszerek automatizált működtetésének kialakítása, beleértve a hőközpont automatizált működésének kiépítését is; Teljes épületfelügyeleti rendszer beüzemelése.

A közbeszerzésen az ilyen esetekben már megszokott módon, egyetlen induló volt a pályázaton, a munkát meg is nyerő Garancsi-cég, a Market.

A közbeszerzési hirdetmény >>>