A Médiatanács nem vizsgálja a botrányos Fidesz-kampányfilm levetítését

Nagy András 2019. május 7. 10:21 2019. máj. 7. 10:21

Bár a Médiatanácsnál elismerik, hogy az MTVA kezelője, és végső soron felügyeleti szerve is az NMHH égisze alatt működő köztestület, egyelőre nem fogják vizsgálni, hogy a hétvégén az M4 sportcsatornán egy híradós anyagnak álcázva levetítették a Fidesz kampányfilmjét.

Komoly botrányt kavart, hogy a hétvégén ismét szintet lépett az MTVA a fideszes propaganda túltolásában, ha lehet így mondani (mert a közpénzből fenntartott közmédiától elvileg egyetlen csepp pártpropaganda sem elfogadható). Konkrétan az történt, hogy szombaton, a főműsoridőben közvetített Fradi-Újpest meccs szünetében az állami sportcsatornán egy híradós anyagnak álcázva gyakorlatilag egy az egyben leadták a kormánypárt legújabb kampányfilmjét.

Ennek kapcsán az MSZP például a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordult hétfőn, bennünk pedig az a kérdés merült fel, hogy vajon a közmédia normális működéséért felelős hatóságok és testületeknek eszébe jut-e kivizsgálni az újabb botrányos esetet. Levelet küldtünk tehát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH), illetve annak Médiatanácsához, hogy a hatóság, illetve a testület számára elfogadható-e a köztévé nyílt politikai elfogultsága, illetve, hogy kívánnak-e vizsgálatot indítani az MTVA ellen az ügyben.

Válaszában az NMHH először is leszögezte, hogy a hatóság, illetve annak Médiatanácsa hatósági eljáráson kívül jogértelmezésre irányuló állásfoglalást nem adhat ki. Fontosnak tartották leszögezni azt is, hogy az MTVA kezelője ugyan a Médiatanács, így a testület fogadja el az MTVA támogatáspolitikáját, üzleti tervét és éves beszámolóját, azonban működésébe egyéb beleszólása nincsen.

Szerintük kiegyensúlyozottsági ügyben a Médiatanács sem járhat el, az ilyen típusú ügyekben ugyanis csak akkor van lehetősége lépni, ha valaki ez ügyben kérelemmel fordul hozzá azután, hogy a médiaszolgáltatónál eredménytelenül tett panaszt álláspontjának megjelenítésére, azonban hozzájuk eddig nem érkezett a bejelentés az ügyben – közölték. Végül megjegyezték még, hogy az egyes médiumok, így például az M4 is, a szerkesztői szabadságuk körében szabadon dönthetnek a hírszerkesztés és a hírek megválasztása tekintetében is.