A megfenyegetett polgári engedetlenkedők a gyermekek jövője miatt nem hátrálnak

Millei Ilona 2022. szeptember 9. 17:43 2022. szept. 9. 17:43

Névre szóló fenyegető leveleket kaptak a polgári engedetlenségben részt vevő tanárok pénteken reggel. A Tanítanék mozgalomnak információi vannak arról, hogy az országban minden olyan pedagógust kirúgással fenyegetnek, aki így tiltakozik. Törley Katalin, a mozgalom társalapítója lapunknak azt mondta: „mi mindenképp kitartunk”! A Tanítanék azt vallja: az oktatás jövője a gyermekeink jövője, nem hátrálunk! Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke megerősítette korábbi ígéretüket: minden olyan kollégát megvédenek, aki részt vesz ilyen akcióban, és ha kell, képviselik akár a tankerület, akár bíróság előtt is. A PDSZ Facebook-oldalán konkrét tanácsot ad.

A Tanítanék kitart

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom társalapítója kérdésünkre elmondta, „Igen, jól megfenyegettek bennünket. Mindenki nagyon dühös lett.  Azt hiszem az a döntés, hogy folytatjuk tovább. Kitartunk! Mi mindenképp!” 

Törley Katalin elmondta azt is, eddig mintegy húsz iskola csatlakozott a polgári engedetlenségi mozgalomhoz, volt olyan, ahol öten, volt olyan, ahol harmincon felül. A budapesti Radnóti Miklós és az Apáczai Csere János Gimnáziumban még többen is, de nekik az ELTE a fenntartójuk, és nem a Klebelsberg Központ. A levél egyébként a helyi tankerületek vezetőinek, mint a munkáltatói jogok gyakorlójának az aláírásával érkezett meg azokba az iskolákba, ahol a pedagógusok polgári engedetlenségbe kezdtek, de a szövege valamennyi kiküldött levélnek ugyanaz volt. Láthatóan központi utasítás alapján készültek. Azt persze az aláírásból nem lehet tudni, hogy a Klebelsberg Központ volt–e a kezdeményező, vagy a minisztériumból indult ki az egész, de miután a belügyminiszter már a nyár elején véleményt formált az ügyről, feltételezhető, hogy az oktatást is felügyelő Belügyminisztériumból. Erre a levélben nem tértek ki. (Az oktatási és egészségügyi portfólióval is gyarapodó tárca vezetője a népjóléti bizottság előtti meghallgatásán azt mondta: szerinte „legitim tiltakozási eszköz a sztrájk, a polgári engedetlenség viszont fegyelmi kérdés, márpedig az oktatásban elsősorban rend kell” – a szerk.)

A levél fenyegetőzik

A polgári engedetlenségben résztvevőknek küldött levélben többek között az áll, „Sajnálattal értesültem arról, hogy 2022. szeptember 5. napján nem vette fel a munkát. Miután ebben az időben jogszerű sztrájk nem lett meghirdetve, Ön jogosulatlanul maradt távol a munkától. 

Az iskolába járó gyerek tankötelezettségének tesz eleget, tanulni jár az iskolába. Az órák elmaradása, az előre be nem jelentett munkabeszüntetés korlátozza a tanulók tankötelezettségének a teljesítését. 

Felhívom figyelmét, hogy amennyiben a munkafelvételt ismételten megtagadja, az a közalkalmazotti jogviszonyból eredő lényeges kötelezettségének szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének minősül, és alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre.

Kérem, hogy a jövőben a hasonló magatartástól tartózkodjon.”

A Pedagógusok Szakszervezete védelmet ígér

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a polgári engedetlenkedők megfenyegetéséről azt gondolja, hogy az a hivatalos oktatáspolitika kétségbeesett reakciója. Ezek szerint mégiscsak tartanak attól, hogy valami nagyobb dolog készül. Szerinte a kiküldött levél jogi aggályokat vethet fel – ezt a jogászok majd megnézik –, adott esetben ugyanis az abban levő fenyegetés akár hatalommal való visszaélés is lehet. Nem jelöli meg ugyanis, hogy milyen konkrét jogszabályi környezetre gondol. A PSZ információi szerint ebben az ügyben csupán a polgári engedetlenséggel arányos büntetés lehet csak kiszabni. Úgy véli, a legtöbb, ami ezért adható, az egy havi munkabérelvonás. Szó sem lehet elbocsátásról. Az alelnök azt mondja: „nem tudjuk, mi a kormány célja, de lehet, hogy ezzel most olajat akar önteni a tűzre.” Azt ugyanis el tudják képzelni, hogy ez a fenyegetőzés – ugyanúgy, ahogy februárban a sztrájkot ellehetetlenítő rendelet kiadása - több embernél elérheti, hogy azt mondják: „ebből most már tényleg elég!” A szakszervezet szerint ez a levél nem más, mint konkrét megfélemlítés. Gosztonyi hozzátette: a szakszervezetek nem szervezték, szervezik, és nem is szervezhetnék a polgári engedetlenséget, ezt a jogszabályok nem teszik lehetővé. Egyúttal megerősítette korábbi ígéretüket: minden olyan kollégát megvédenek, aki részt vesz ilyen akcióban, és ha kell, képviselik akár a tankerület, akár bíróság előtt is. Aki a polgári engedetlenségben részt vesz, az tudatában van annak, hogy a cselekedete jogszabályba ütközik. A szakszervezetek azonban az aránytalan büntetést, a fenyegetőzést, a hatalommal való visszaélést a legmesszebb menőkig visszautasítják. Megjegyezte: le a kalappal a polgári engedetlenségben részt vevő kollégák bátorsága és kitartása előtt. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete jogi tanácsot ad

A PDSZ a Facebook-oldalán tette közzé a tanácsát a polgári engedetlenkedőknek. 

„Ha olyan irományt akarnak veled átvetetni – akár az intézményvezető, akár a tankerületi központ igazgatója, más fenntartó, bárki –, hogy a polgári engedetlenségért kilátásba helyezi, hogy a következő alkalommal rendkívüli felmentést vagy munkaviszonyban azonnali hatályú munkaviszony-megszüntetést von a polgári engedetlenség maga után, és kérik, hogy ezt az irományt írjátok alá, ezt ne tegyétek meg! Véletlenül se legyen olyan értelmezése, hogy ezt tudomásul vettétek és főleg olyan ne, hogy elfogadtátok ezt a jogkövetkezményt. Hivatkozzatok a 2022. évi V. törvényre, abban a 15. §-ra amely szerint: „15. § A nemzeti köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó köznevelési intézményben foglalkoztatott, a munkavégzési kötelezettségének egyébként eleget nem tevő közalkalmazottal, munkavállalóval szemben a munkáltató a kötelezettségszegéstől számított nyolc napon belül a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 56. §-a szerinti hátrányos jogkövetkezményt alkalmazhatja." A hátrányos jogkövetkezményre vonatkozó rendelkezés a munka törvénykönyve 56. §-ában van, amelyet itt találtok. Láthatjátok, hogy itt is szerepel, hogy a szankciónak arányosnak kell lennie. Márpedig pár órás engedetlenségért nem arányos a jogviszony azonnali hatályú megszüntetése, mert ezt jelenti a rendkívüli felmentés. Amennyiben ez bekövetkezik, mindenképpen bíróságon kell megtámadni, amelyben segítünk! A lehetséges hátrányos jogkövetkezményeket a munkaszerződés (kinevezés) vagy a kollektív szerződés, ahol van ilyen, határozhat meg. Később még írunk erről részletesen, de most első lépés, hogy ezt a levelet, ha kérik, akkor se írjátok alá, ne vegyétek át. Ahhoz jogotok van, hogy kérjetek belőle egy másolatot azzal, hogy meg akarjátok konzultálni ügyvéddel, és ahhoz is, hogy lefotózzátok. üzenetben vagy a pdszvalasz@gmail.com-on jelezzétek, ha kaptatok ilyen tartalmú levelet, és azt is, hogy kitől!

Ha ilyet már aláírattak Veled, akkor írd meg a feladónak, hogy nem értesz egyet a levél tartalmával, és hívd fel a figyelmét a 2022. évi V. törvény 15. §-ára és arra, hogy jogszerűen csak a kötezettség-szegéssel arányos szankció alkalmazható! Ez mehet a fenntartónak e-mailben is.”

A polgári engedetlenségben résztvevők

Az oktatásban szeptember 5-én 8 órakor indult el újra a polgári engedetlenségi hullám. Az engedetlenségben résztvevők akkor azt írták: „nem hátrálunk, amíg a kormány nem teljesíti a követeléseinket: az oktatásban dolgozók fizetését igazítsák a diplomás átlagbérhez! Adják vissza a pedagógusok sztrájkjogát!” 

Ma az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola dolgozói közül 45-en kezdtek polgári engedetlenségbe, nem vették fel a munkát, és a bejegyzés szerint 45 tanár munkabeszüntetéssel ad hangot véleményének, de vannak, akik csak aláírásukkal támogatják az akciót, összesen 66 pedagógusról van szó. Facebook- bejegyzésükben azt írják: „folytatjuk az előző tanévben felfüggesztett tiltakozásunkat, mivel a kormány képviselőivel folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre, és nem látjuk jelét érdemi változásnak az oktatás terén.”

Eddig már több iskolában tartottak hasonló megmozdulást, a teljesség igénye nélkül például a Kispesti Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium 34 tanára nem vette fel a munkát, a Szentistvántelepi Általános Iskolában csütörtökön negyedik napja tartott a munkabeszüntetés. A hétfőn a meghirdetett gördülő polgári engedetlenséghez csatlakozott még a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 33 tanára és a Kölcsey Ferenc Gimnázium körülbelül 30 tanára. Miskolcon a Herman Ottó Gimnáziumból is többen csatlakoztak. A Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanára egy flashmobot is szervezett hétfő délelőttre a Nyugati térre. Volt iskola, ahol nem a polgári engedetlenséget, hanem a sztrájkot választották, a Huzella Tivadar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 17-en sztrájkoltak csütörtökön.

A február 14-én kezdődött, márciusig tartó polgári engedetlenségi mozgalomban a Civil Közoktatási Platform összesítése szerint minimum 320 intézmény legalább 6300 pedagógusa vett részt.

Tankerületi visszavágás

Mint arról a Hírklikk is beszámolt, pénteken Dezsőfi Györgyöt, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét a tankerület máris felmentette pozíciójából. A szóbeli indoklás szerint élére állt a polgári engedetlenségnek, holott ezt vezető pozíciója miatt nem tehette volna meg. Dezsőfi György a Telexnek azt mondta: a tankerület igazgatója személyesen adta át neki a határozatot, indoklás azonban nem volt a levélben, csak annyi, hogy azt három munkanapon belül írásban kérheti. Ezt a tanár már meg is tette. Dezsőfi szerint ő nem állt élére a tiltakozásnak, csak részt vett benne. Azért is lepte meg a döntés, mert az előző félévben is csatlakozott a polgári engedetlenséghez, akkor meg is kérdezte erről az iskola igazgatóját, aki azt mondta: mindenkinek egyéni döntése, hogy részt vesz-e a munkabeszüntetésben.

Pilz Olivér, a gimnázium tanára azt mondta, petíciót fognak aláírni, hogy helyezzék hatályon kívül az elmarasztaló határozatot, és jogi segítségért is fordulnak. A Miskolci Tankerületi Központ igazgatója a Telexnek írt válaszában azt írta: a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesének vezetői megbízását a szervezeti és működési szabályzatban biztosított munkáltatói jogkörében, az irányadó jogszabályi rendelkezések alapján eljárva vonta vissza.

„A hatályos törvények szerint a „polgári engedetlenség” nem definiált fogalom, az a munkavégzés jogellenes megtagadásának minősülő magatartás, amely veszélyezteti a tanulók érdekeit és egy igazgatóhelyettesnek kiemelt felelőssége van az iskola jogszerű működésének biztosítása tekintetében”.