A migrációt nem lehet tökéletesen kezelni, de a mostaninál jobban igen

HírKlikk 2023. november 10. 19:05 2023. nov. 10. 19:05

Az EU kettős feladat előtt áll a migráció ügyében: egyfelől bővítenie kell a bevándorlás legális csatornáit, másrészt viszont a határellenőrzés szigorításával távol kell tartania a nem kívánatos jelentkezőket, azaz fontos, hogy rendezett legyen a folyamat – emelte ki vezércikkében a The Economist.

A fejlett államokban ugyanis öregszik a munkaerő, az utánpótláshoz máshonnan kell embereket importálni. A migránsok közel háromnegyede dolgozik, ám ezzel együtt némi pánikot tapasztalni az Atlanti-óceán mindkét oldalán: a közvélemény zúgolódik az egyre több illegális határátlépő miatt, a politikusok pedig az ígérik, hogy bekeményítenek.

A gazdag államok vonzók, mert békések, rendezettek és tehetősek, csak nagyon nehéz megszerezni náluk a tartózkodási engedélyt, ezért sokan inkább menekültnek adják ki magukat. A rendszert azonban nem erre találták ki, és a kérdés idővel politikailag mérgező lett. A szavazópolgároknak elegük van a határokon tapasztalható felfordulásból. Azt sürgetik, hogy a kormányok ellenőrizzék, kiket engednek be.

Az EU-ban a 2021-et megelőző évtizedben 5 millióval csökkent a munkaképes korú népesség száma. A hiány pótlására jól jönne a külföldi munkáskéz, ám ehhez bejáratott, átlátható utak szükségesek. Először is legalább valamennyire rendet kellene tenni a menedékrendszerben. Gyorsabban kellene feldolgozni a kérelmeket – nincs rá ésszerű ok, hogy ezt miért ne lehetne Európa határain kívül elvégezni. Ugyanakkor gyorsabban vissza kellene küldeni azokat, akik nem maradhatnak.

A migrációt soha nem lehet tökéletesen kezelni, de jobban igen. Ha az országok bizonyítják, hogy odafigyelnek a határokra, akkor lehetőséget teremtenek, hogy kicsit szélesebbre tárják a kapukat, és közben ne veszítsék el a választást olyanokkal szemben, akik teljesen felhúznák a függőhidat – írta a lap.

(A The Economist cikke csak előfizetők számára olvasható.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom