A munkavállalók azonnali bérpótlására szólít fel az MSZP

HírKlikk 2020. március 28. 16:09 2020. márc. 28. 16:09

Azonnal létre kell hozni azt az alapot, ami az EU-s támogatásból is rendelkezésre áll a munkavállalók bérpótlásához, ahogy a környező országokban is tették – erről tartott sajtótájékoztatót, dr. Szakács László, az MSZP elnökhelyettese szombat délelőtt Budapesten.

Szakács megköszönte a frontvonalban dolgozók helytállását, de felhívta a figyelmet arra, nemcsak egészségügyileg, de szociálisan és gazdaságilag is túl kell élni a járványt. Elmondta, a harcban „nem vagyunk egyedül”, de Orbán Viktor bejelentésével ellentétben, nem kizárólag Kína és a Türk Tanács támogatja Magyarországot a talpon maradásban. „Az Európai Unió már 520 milliárd forintot megítélt Magyarországnak és további 1500 milliárd forintról tettek bejelentést, tehát 2000 milliárd forint érkezik az EU-tól”.

Hangsúlyozta, a családok és a vállalkozások biztonsága veszélybe került a járványhelyzetben, ami „Azonnali cselekvést kíván a kormánytól, nem két hét múlva, hanem azonnal. A vészhelyzet után azokkal tudjuk újraindítani a gazdaságot, akik talpon maradtak, és látjuk, hogy a körülöttünk lévő országokban mindenhol megtették már ezeket a lépéseket. Kifizetik a munkavállalók bérét, a cégek legnagyobb terhét ezzel segítik.” Hozzátette, a magyar kormány le van maradva, hiszen a környező országokban a munkavállalók bérét 60 és 90 százalék között kifizeti most az állam, hogy a termelni nem tudó gazdaságot talpon tartsák.

Szakács László elmondta, az MSZP szerint Magyarországon rögtönzések helyett, egy bérgarancia alap létrehozása lenne a megoldás. „Azt javasoljuk, hogy a kormány ne csak a munkáltatóknak hallja meg a szavát, hanem a munkavállalókét is a háromoldalú versenyszféra bizottságban. Hozzanak létre egy bérgarancia alapot: az Európai Unió támogatásából és a magyar költségvetéstől is bele tud kerülni annyi pénz, hogy a magyar munkavállalók bérének jó részét ki tudja fizetni a kormány.”  

Kiemelte, a cégek és családok létbiztonságán túl, mindez azért szükséges, hogy amikor újra indul majd a gazdaság, akkor legalább olyan helyzetben legyen, mint a román, a cseh, a szlovák, az osztrák, vagy a horvát és a szlovén gazdaság.

A szocialista képviselő arra kérte a kormányt, ne késlekedjen. „Hallottuk Orbán Viktort, hogy majd április közepén lesznek nagyobb horderejű gazdasági bejelentések. A körülöttünk levő országok már meglépték, a magyar kormány is lépje meg, és már április elsejétől hozza létre ezt az alapot, hogy minél hamarabb juthassanak az emberek a bérükhöz és a cégek megmaradhassanak. (…) Ez egy első lépés, és még sokkal több lépésnek kell követnie ahhoz, hogy Magyarország gazdasága versenyképes maradjon a körülöttünk lévő gazdaságokkal”.