A nap vicce

Dr. Dávid Ferenc       2019. november 11. 17:42 2019. nov. 11. 17:42

A magyar agrár- és élelmiszerszektor erősítése, érdekeinek érvényesítése csak egy széleskörű társadalmi összefogás keretében valósulhat meg - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) között létrejött partnerségi megállapodás aláírását követően, hétfőn Budapesten. A miniszter a szaktárca közleménye szerint az aláírást követően emlékeztetett, hogy a köztestület mintegy 400 ezer taggal rendelkezik, munkáját pedig elismerés övezi a gazdák és a gazdálkodó szervezetek körében. (MTI)

1. Nagy István magyar agrármérnök, politikus, 2010 óta a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője. A Győr-Moson-Sopron megyei 5. számú országgyűlési egyéni választókerület képviselője. A negyedik Orbán-kormányban az AM - minisztere.

2. Győrffy Balázs a FIDESZ- KDNP országgyűlési képviselője. A 2010-es, a 2014-es és a 2018-as országgyűlési választásokon is parlamenti mandátumot szerzett. 2013-tól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, erre a tisztségre 2017-ben 5 évre újraválasztották. Gyakorló gazdálkodó.

3. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarában a tagság kötelező, tehát az ágazatban dolgozó gazdák/őstermelők/egyéni vállalkozók és gazdálkodó szervezetek (szövetkezetek, gazdasági társaságok) nem „önként és dalolva” léptek be a NAK - ba, hanem az agrárgazdasági kamarákról szóló törvényből eredő besorolás, ha tetszik besorozás eredményeként. Így persze könnyű 400 ezres tagságot felmutatni.

4. Olvasom, hogy a gazdáknak a NAK a legmegbízhatóbb barátja. Megkérdezték erről a gazdákat és a gazdálkodó szervezeteket? Ők is így tudják?

Szerintem elég mulatságos (mondhatni kész röhej), hogy a törvényhozó hatalom kormánypárti képviselői - egy miniszter (végrehajtó hatalom) és egy gazdasági önkormányzatnak álcázott köztestület elnöke (agrárkamara) – összeborulnak és aláírnak egy paktumot. A hatalom tehát megállapodott a hatalommal és még jól le is szignálták. Képzelem mennyi előkészítő munka és vita előzte meg a partnerségi megállapodás véglegezését. „Minta értékű” ez a szerződés, ezért javaslom szaporítását: a Pénzügyminisztérium (PM) kössön hosszú távú szerződést a Nemzeti Adó és Vámhivatallal (NAV), és a miniszter (PM) és az államtitkár (PM- NAV elnök) lássa el kézjegyével a kontraktust. A Honvédelmi Minisztérium (HM) pedig szerződjön a vezérkari főnökkel, a Magyar Nemzeti Bank pedig a Monetáris Tanáccsal. Naná, hogy stratégiai jelleggel.

Nem folytatom, mert a végén még komolyan veszik a javaslataimat és lepaktál egymással Magyarország Kormánya valamint a Legfőbb Ügyészség. Vagy ez már megtörtént?