A „nem hiányzó” pedagógusokat nettó 150 ezer forintért alkalmazott asszisztensekkel pótolják

HírKlikk 2021. szeptember 22. 12:54 2021. szept. 22. 12:54

Siralmas összegért dolgoznak az iskolákban és az óvodákban a pedagógiai asszisztensek, miközben egyre több feladatot kapnak, sokszor a hiányzó pedagógusok óráira is ők mennek be, felügyelni a diákokat.

Az asszisztensek fizetését a közalkalmazotti bértábla alapján számolják, az pedig tizenhárom éve, 2008 óta nem változott – mindössze a minimálbér és a garantált bérminimum évi pár százalékos emelését követte.

Az egyre komolyabb – a kormány szerint nem létező – tanárhiány miatt egyre több feladatot kell ellátniuk. Ők segítenek az iskolai adminisztrációban, gyermekfelügyeletet látnak el, ebédeltetik az osztályokat, és ha hiányzik egy-egy pedagógus – márpedig az iskolák egy részében még mindig nem találtak minden üres állásra tanárt, tanítót –, akkor gyermekfelügyeletet látnak el – írja az Eduline.

Az oktatási szakportál idézi egy pedagógiai asszisztens posztját, aki korábban a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Facebook oldalán azt írta, „Pedagógiai asszisztens vagyok, napi nyolc órában én pótolom a kormány szerint „nem hiányzó” pedagógusokat. Mindezért a munkáért több mint tíz éve ugyanazt a bért kapom, ez a szakmunkás minimálbér, jelenleg nettó 150 ezer forint.”

Forrás: Eduline